Bu Tetikleyiciye Çok Dikkat! Çocuklarınızın Sistemini Mahvedip Hastalıklara Neden Oluyor

Hepimizin bildiği üzere sigara, sağlığımız üzerinde çok ciddi hastalıklara ve tahribata neden olan zararlı bir madde. Tüketimi her ne kadar yetişkinin hayatını olumsuz etkilerken, ebeveyn olanlar için durum daha da kötü. Çünkü çocuklar sigara dumanına maruz kaldıklarına maksimum düzeyde etkilenip, çeşitli hastalıklara çok daha hızlı yakalanmaya başlarlar.

Sigara dumanına maruz kalmak özellikle çocuklar için son derece tehlikelidir. Çocukların bünyesi yetişkine kıyasla çok daha güçsüz olacağından maruz kaldığı sigara dumanı, çeşitli ciddi hastalıklara da davetiye çıkarır. Peki, bu tehlikeli hastalıkların habercisi olabilecek sigaranın çocuklar için tetikleyici etkileri neler? Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda hangi belirtiler görülür? Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda hangi hastalıklar görülür?

Kirli hava, zararlı gazların solunumu, sigara ya da nargile vb. tütün ürünlerinin tüketimi, hava kalitesi uygun olmayan çalışma alanları ve çeşitli genetik etkiler nedeniyle akciğerler olumsuz etkilenir. Akciğerlerin zarar görmesi ise tüm solunum yolunu etkileyerek çeşitli hastalıklara ve hatta kanda taşınan oksijen seviyesinin düşerek dolaylı yoldan geniş vadede ölüme bile sebebiyet verebilir.

Akciğerleri korumak, tüm bu olumsuz faktörler ele alındığında hayati önem taşır. Sigara içmek akciğerlere en yüksek zararı verirken, sadece kullananlar sigaradan zarar görmez. Sigara kullanılan ortamda bulunmak da bazı açılardan bakıldığında sigara içmek kadar zararlıdır. Çünkü sigara dumanı teneffüs eden kişilerin de solunum yollarını etkilenir. Sigara içilen ortamlarda bulunmak sinüzit, astım, bronşit, zatürre, kistik fibroz, nezle ve benzeri hastalıkların olasılığını artırır.

Sigara Dumanına Maruz Kalmak Çocuklarda Hangi Hastalıkları Tetikler?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere sigara sadece kullananlara değil, çevresindekilere de ciddi zararlar verir. Bu nedenle sigara kullanılan ortamda bulunmamak son derece önemlidir. Özellikle çocuklar bu noktada hem savunmasız hem de bünyesi bakımından daha güçsüz olduğundan, kesinlikle sigara dumanından korunmalıdır. Sigara içilen ortamda bulunan çocuklarda şu hastalıklar ve sağlık problemleri tetiklenir:

  • Astım riskini artırır, astımı olanlarda hastalığı ilerletir, astımın şiddetini artırır.
  • Sinüzit, kistik fibroz (solunum ve sindirim sisteminde ağır hasar), öksürük, geniz akıntısı gibi problemleri tetikler.
  • Soğuk algınlığı ve boğaz akıntısı gibi problemleri artırır. Hastalıklara daha hızlı yakalanmasına neden olur.
  • İki yaşından daha küçük çocukların yanında kullanılması durumunda ÇSD bronşit (kronik bronşit) ve zatürre hastalıklarının riskini artırır.
  • Solunum yolu enfeksiyonlarını tetikler.
  • Kulak enfeksiyonu riskini artırır. Sigara dumanı, solunduğunda östaki borusuna kadar ulaşarak tahribata neden olur. Bu da orta kulaktaki basıncı etkiler ve şişme, tıkanıklık, ağrı, sıvı birikimi ya da enfeksiyon gibi problemleri tetikleyebilir.
  • Hamilelik sırasında ve sonrasında sigara içen annelerin çocuklarının aynı zamanda beyninin etkilenme ihtimali de bulunmaktadır. Hamilelik sırasında içilen sigaraya anne karnındaki bebek de maruz kaldığından, çeşitli riskler hala geçerlidir. Anne karnında sigaraya maruz kalan çocuklar, sigaraya maruz kalmayanlara kıyasla hiperaktivite gibi çeşitli davranış bozukluklarına daha meyilli olabilirler. Akademik, sosyal ya da entellektüel başarılarda çeşitli derecelerde bozulma görülebilir.

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir