50 Yaş Altı Kanser Vakalarında Korkutucu Artış

Dünya çapında gerçekleştirilen bilimsel bir araştırma, son 30 yılda 50 yaşın altındaki kişilerde kanser görülme oranının yaklaşık olarak yüzde 80 arttığını gösterdi. 1990 yılında 1,82 milyon olan küresel erken başlangıçlı (50 yaş altı) kanser vakaları, yüzde 79’luk bir artışla 2019’da 3,26 milyona yükseldi. Bu dönemde 40’lı, 30’lu ve daha genç yaşlardaki yetişkinlerin kanserden ölümleri ise yüzde 27 arttı.

2019 yılında 50 yaş altı toplam 1,06 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetti, bu da 1990 rakamlarına göre yüzde 27’lik bir artışı temsil ediyor.

Araştırmaya göre, kanser vakalarındaki bu artışın nedenleri arasında kötü beslenme, alkol ve tütün kullanımı, hareketsizlik ve obezite gibi faktörler öne çıkıyor. Uzmanlar, bu artışın özellikle erken aşamada müdahale edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

BMJ Oncology dergisinde yayımlanan araştırma raporunda şu ifadelere yer verildi: “1990’dan bu yana, erken başlangıçlı kanserlerin görülme sıklığı ve ölümleri dünya çapında önemli ölçüde arttı. Sağlıklı bir diyet, tütün ve alkol tüketiminin kısıtlanması ile uygun açık hava etkinlikleri de dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesi, erken başlangıçlı kanser yükünü azaltabilir.”


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir