Diyabet

Yemeklerde Fazla Tuz Kullanmak Tip 2 Diyabete Riskini Arttırıyor

Yeni yapılan bir araştırmada öğünlere tuz eklemenin tip 2 diyabete yakalanma riskini arttırdığı söyleniyor. Tuzlu diyetlerin kan basıncını daha da arttırdığı ve buna bağlı olarak da kalp için kötü olduğu uzun zamandır biliniyor.

Bilim insanları, Birleşik Krallık Biyobankası’nda tuz alımları ve sofrada yemeklerini ne sıklıkla tuzla tatlandırdıkları sorulan 400 bin yetişkinin verileri üzerinde araştırma gerçekleştirdi. 10 yılı aşkın bir takip süresi boyunca katılımcıların 13 bininde tip 2 diyabet hastalığının daha da geliştiği gözlemlendi.

Hiç tuz kullanmayan ya da nadiren kullananlarla karşılaştırıldığında, her öğüne tuz ekleyen kişilerin tip 2 diyabete yakalanma riski %39’dan daha fazla çıktı.

Diyabet

Fazla Tuz Obeziteye Neden Oluyor

Tulane Üniversitesi’nde epidemiyoloji profesörü ve çalışmanın baş yazarı olan Dr. Lu Qi ise tuzun sınırlandırılmasının kardiyovasküler hastalıklar ve hipertansiyon riskini azaltabileceğini söylerken bu çalışmalar çerçevesinde ilk kez tuzu masadan kaldırmanın faydalı olduğunu da sözlerine eklemeden geçemedi.

Araştırmacılar, tuzun insanları daha büyük porsiyonlarda yemek yemeye teşvik ettiğini öne sürürken bunun da obezite ve iltihaplanma gibi diyabet için diğer risk faktörlerini geliştirme şansını artırdığını ifade ettiler. Bunların yerine otlar ve baharatlar kullanmak gibi tuz alımını azaltmaya yönelik stratejiler geliştirmek için çalışmaların devam ettiği kaydedildi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir