Türk Hemşirelerin Yüzde 70’i Yurtdışına Göç Etmek İstiyor

Hemşireler, çalışma koşullarının zorluğu, yetersiz maaşlar, mobbing, liyakatsız atamalar gibi sorunlar nedeniyle giderek daha fazla yurtdışına gitmeyi düşünüyorlar. Aynı zamanda, hemşirelerin kendilerini değersiz hissetme oranı artarken, barınma sorunu da büyüyor.

Türk Hemşireler Derneği Başkanı Doç. Dr. Azize Atlı Özbaş, 8 binin üzerinde hemşireyle yaptıkları çalışmada, yüzde 70’in üzerinde hemşirenin yurtdışına gitmeyi düşündüğünü belirtti. Özbaş, “Hemşirelerin çoğu çalışma koşullarının olumsuzluğu ve kendilerini değersiz hissetmeleri nedeniyle yurtdışına gitmeyi düşünüyorlar” dedi.

Ankete katılan hemşirelerin tercih ettiği ülkeler arasında ABD, Kanada, İngiltere gibi refah düzeyi yüksek ve güvenli çalışma ortamı sunan ülkeler öne çıkıyor. Anket sonuçlarına göre çalışma koşulları iyileştirilirse yurtdışına gitmek istemeyen hemşirelerin oranı yüzde 90’a yaklaşıyor.

Ayrıca hemşirelerin barınma sorunu da giderek büyüyor. Ankara’da orta düzeyde bir mahallede ortalama bir evin kirası 15 bin liraya kadar çıkarken, maaşlar bazı şehirlerde dahi kirayı karşılamıyor. Hemşireler, ekonomik zorluklar nedeniyle büyük şehirlerde çalışmayı tercih etmez hale geldiler.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Sabiha Akdeniz, hemşirelerin barınma ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, sağlık çalışanlarına sağlanan lojmanların öğrencilere tahsis edildiğini belirtti. Kiraların yüksek olduğu bu lojmanlarda hemşirelerin yaşam koşulları giderek zorlaşıyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir