Tek Doz HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanseri Riskini Düşürebilir

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan (LSHTM) Dr. Kiesha Prem liderliğindeki araştırmacılar, tek dozluk HPV aşısının rahim ağzı kanseri riskini azaltabileceğini gösteren önemli bulguları paylaştılar. Dr. Prem, bu keşfin özellikle dünya genelindeki aşı eşitsizliğini ele almak için büyük politika sonuçları doğurabileceğine inanıyor.

Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki durum daha da kritik. Rutin aşılama programlarının genellikle 9 ila 14 yaş arasındaki kız çocuklarına yönelik olduğunu belirten Dr. Prem, artan kanıtların HPV enfeksiyonlarına karşı korumanın 15 yaşın ötesine uzanabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Düşük ve orta gelirli ülkelerde, rahim ağzı kanseri yükünün yüksek olduğunu ve bu ülkelerin bebek bağışıklama programları dışındaki aşı uygulamalarının engellerle karşılaştığını belirtti. Dr. Prem, “Bu çalışma, ülkelerin farklı epidemiyolojik ve demografik özelliklerini dikkate alarak, rutin HPV aşılamasının iki dozdan tek doza geçişinin küresel etkisini inceleyen ilk çalışmadır” dedi.

Çalışmanın sonuçları, tek doz HPV aşılama programlarının rahim ağzı kanserine karşı yüksek düzeyde koruyucu olabileceğini gösteriyor. Bu yaklaşım, aşı dağıtımını kolaylaştırabilir, maliyetleri düşürebilir ve aşı hizmetlerine erişimi artırabilir. Tek doz stratejisinin benimsenmesi, daha fazla ülkenin rutin HPV aşılama programlarını uygulamasına olanak tanıyarak sağlık eşitsizliğini azaltabilir.

Dr. Prem, Birleşik Krallık’taki gençlerin ve 25 yaşın altındaki kişilerin artık iki yerine tek doz HPV aşısı alacağı son gelişmelere dikkat çekti. Bu yaklaşımın küresel olarak yaygınlaştırılması, özellikle kaynakların sınırlı olduğu bölgelerde ve yüksek aşı kapsamına ulaşmanın zor olduğu alanlarda rahim ağzı kanseri riskini azaltabilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir