Sigaranın Bir Zararı Daha Keşfedildi

Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, sigara kullanımının insan sağlığına yönelik yeni bir olumsuz etkisi tespit edildi.

Kanserden kalp rahatsızlıklarına, şeker hastalığından solunum yolu rahatsızlıklarına kadar pek çok olumsuz etkisi bilinen sigaranın, akıl sağlığını da olumsuz yönde etkilediği sonuçlarına ulaşıldı. Bilim insanları; sigara içmenin depresyon, bipolar kişilik bozukluğu ve şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceğini gösteren bulguları açıkladılar.

Risk %250 Artıyor

Araştırmanın lideri Dr. Doug Speed, “İstatistikler açıkça gösteriyor ki sigara içmek akıl sağlığını olumsuz etkiliyor. Her ne kadar tek başına bir neden olmasa da sigara kullanımı, akıl sağlığı sorunları nedeniyle hastaneye yatırılma riskini yüzde 250 artırıyor” açıklamasında bulundu.

Dr. Speed ve iki Kanadalı bilim insanı, İngiltere’deki Biobank adlı kuruluşun sağladığı verilere erişerek kapsamlı bir analiz gerçekleştirdi. Dünya genelinde insan sağlığıyla ilgili en büyük veri tabanına sahip olan bu kuruluş, araştırmada katılımcıların sigara kullanmaya başlama yaşlarını da inceledi.

Araştırmada, “İnsanlar akıl sağlıklarından önce sigara içmeye başlıyorlar. Ortalama olarak bireyler 17 yaşında sigara içmeye başlıyor ve 30 yaşına geldiklerinde ise ortalama olarak zihinsel sağlık sorunları yaşamaya başlıyorlar” ifadesi kullanıldı.

Dr. Speed, “Sigara içmekle ilişkilendirilen bazı genetik faktörlerin bulunduğunu gözlemledik. Sigara içmeyen bireylerde ise bu genlerin akıl sağlığı sorunlarını tetiklemediğini görüyoruz” şeklinde konuştu.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir