Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Eris Varyantı Kontrol Altına Alınmazsa Pandemi Yeni Varyantlarla Devam Edebilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre Türkiye’de Eris varyantının görüldüğü belirtilirken Prof. Dr. Ceyhan, bu varyantın ülkede bulunmamasının neredeyse imkansız olduğunu ifade etti. Dünya genelinde 50’den fazla ülkenin Eris varyantını rapor ettiğini söyleyerek Türkiye’deki düşük vaka sayısının, salgının başlangıcında tanı kriterlerinin sıkı olduğu döneme dayandığını ve bu nedenle varyant analizlerinin de sınırlı olduğunu belirtti.

Eris varyantının hastalık açısından özel bir tehdit oluşturmadığını, ancak daha bulaşıcı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin daha ciddi sonuçlarla karşılaşabileceğini ve hatta ölüme yol açabileceğini ekledi.

Prof. Dr. Ceyhan, hastalık artışının nedenlerini de açıklarken okulların açılması ve tatilden dönüşlerin kalabalık kapalı alanlarda bulaş riskini artırdığını belirtti. Bu nedenle devletin riskli gruplara yönelik aşı temin etmesi gerektiğini ve RNA aşılarının etkili olduğunu vurguladı.

Bireysel önlemlerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, pandemiyi kontrol altına almanın en etkili yolunun aşılama ve hasta olanların izolasyonu olduğunu ifade etti. Varyantların yayılmasını engellemezsek pandeminin yeni varyantlarla uzun bir süre devam edebileceği uyarısını yaptı.

Ceyhan, son olarak her an daha ciddi bir varyantın ortaya çıkabileceğini ve bu nedenle şu anda varyantların kontrol altına alınmasının büyük bir önem taşıdığını belirtti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir