Ölümcül Hastalıklarından Tüberküloz 7,5 Milyon Kişide Teşhis Edildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), toplumda “verem” olarak da bilinen tüberküloz ile mücadelede Kovid-19 salgını sonrası olumlu bir eğilim olduğunu açıkladı. Ancak bu alandaki yeni hedeflere ulaşabilmek için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini bildirdi.

DSÖ, 2023 Küresel Tüberküloz Raporu, 92 farklı ülke ve bölgenin verilerini içeriyor.

Raporda, 2022 yılında tüberküloz teşhisi konulan kişi sayısının 7,5 milyon olduğu belirtildi ve bu oranın Dünya Sağlık Örgütü’nün 1995 yılında küresel olarak tüberkülozu izlemeye başladığı tarihten bu yana kaydedilen en yüksek rakam olduğu vurgulandı.

Kovid-19 salgını sonrası 2022 yılında dünya genelinde tüberkülozun teşhis ve tedavi hizmetlerinin daha yaygın hale geldiği belirtilen raporda, bu alandaki yeni hedeflere ulaşmak için çalışmaların hızlandırılması gerektiği ifade edildi.

Rapora göre, 2020 ve 2021 yıllarında yeni tüberküloz teşhisi konan kişi sayısındaki küresel düşüşün yüzde 60’ından fazlası, Hindistan, Endonezya ve Filipinler gibi ülkelerdeki vaka azalmasıyla ilişkilendiriliyor. Ancak 2022’de bu ülkelerde tüberküloz vakalarının arttığı ve 2019 seviyelerinin üstüne çıktığı kaydedildi.

2021 yılında, İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (HIV) taşıyan hastalar dahil tüberküloza bağlı ölüm sayısı 1,4 milyon olarak kaydedilirken, 2022 yılında bu rakamın 1,3 milyona gerilediği vurgulandı.

2020-2022 döneminde, COVID-19’un tedaviler üzerindeki etkisi nedeniyle, yarım milyonun üzerinde tüberküloza bağlı ölümün meydana geldiği ve özellikle HIV’li hastalar için tüberkülozun ölümcül etkilere yol açtığı bildirildi.

Raporda, tüberküloz teşhis araçları, ilaçları ve aşılarının geliştirilmesinde önemli adımlar atıldığı ancak bu ilerlemelerin, tüberkülozla mücadele alanındaki genel yatırım düzeyinin sınırlılığına dikkat çekildi.

2022’de Halen Dünyanın İkinci Ölümcül Bulaşıcı Hastalığı

Raporda, 2000 yılından bu yana tüberkülozla mücadelede küresel çabaların 75 milyonun üzerinde hayatı kurtardığına dikkat çekilirken 2022’de hala dünyanın ikinci en ölümcül bulaşıcı hastalığı olan tüberkülozla mücadele için daha fazla çaba gerektiği belirtildi.

2022’de tüberkülozla mücadelede kaydedilen önemli gelişmelere rağmen, salgın nedeniyle meydana gelen aksaklıklar ve devam eden çatışmalar sebebiyle, 2018’de belirlenen küresel tüberküloz hedeflerine ulaşma konusundaki ilerlemenin yetersiz olduğu ifade edildi.

Raporda, 2015 ile 2022 arasında tüberküloza bağlı ölümlerde %19’luk bir azalma yaşandığının belirtildiği ve DSÖ’nün 2025’e kadar tüberküloza bağlı ölümleri %75 oranında azaltma hedefine çok uzak kalındığını vurgulandı.

Raporda, tüberkülozla mücadelede hizmet ve araştırmalar için belirlenen fonun yarısından daha azının kullanıldığı ifade edildi.

“Tüberküloz Hikayesinde Son Bölümü Yazma Fırsatına Sahibiz”

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, uzun yıllar boyunca tüberküloz nedeniyle acı çeken ve hayatını kaybeden geçmiş nesillere dikkat çekerken, hastalığın ne olduğu, nedenleri ve nasıl önlenebileceği konularında bilgi eksikliğine vurgu yaptı.

Ghebreyesus, “Bugün atalarımızın yalnızca hayal edeceği bilgi ve teknolojiye sahibiz. Siyasi irademiz mevcut ve insanlık tarihinde hiçbir neslin elde edemediği bir fırsata sahibiz. Tüberküloz hikayesinin son bölümünü yazma şansımız var.” dedi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir