Hormon

Mutluluğun Şifresiz Bu Hormonlarda! Mutlaka Sizde Deneyin

Hayatımızı sürdür­memizi ve yaşama tutunmamızı sağlayan en önemli şey aslında mutluluktur. Bu konuda açıklama yapan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, psikolojik olarak ‘’kendi­ni iyi ve mutlu hissetme’ hormonu olan serotonin beyin ve bağırsaklarda üretildiğinden bahsetti.

Serotonin eksikse ken­dimizi depresif, halsiz, isteksiz, karamsar ve ça­resiz hissetmemiz oldukça normaldir. Uykuya dalmakta güçlük çekebilecek bu dönemde gece yarısı uyanmalar ve yemek yeme ihtiyacı görülebileceği gibi çok fazla şeker ve karbonhidratla beslenme de serotonini daha da düşürebilecektir.

Beyinden salgılanan “motivasyon” hormo­nu ile duygusal tepki­leri kontrol ederek hafıza, dikkat ve odaklanma fonksiyonlarını düzeltmekte mümkündür. Hayattan zevk alınması, heyecan ve beynin ödül mekanizmasının çalışma­sı bu hormonla birebir ilgilidir.

Sabahları çay kah­ve içmeden güne başlama gibi durumlarda kendinizi keyifsiz ve halsiz hissetmeniz olağandır. Bu nedenle beynin dopamin salgılamasını artırmak için, öğünlerde tirozin ve fenilalanin içeren besinlerle beslenmeniz gerekmektedir.

Hormon

Düzenli egzersiz ruh halinizi iyileştirirken düzenli uyku, dopa­min seviyelerinizin korun­masına yardımcı olabilmekte ve günde 5 dakika güneş ışığına çıkmak dopamin üretimi için oldukça önem vermektedir.

Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan ve aşk hormonu olarak da bilinen Oksitosin; sarılma, yakınlaş­ma, sadakat ve bağlılık hormonudur. Bu hormon duygu durumumuzu dengeler, kan dolaşımımızı düzen­ler, kortizolü düşürerek stresimizi azaltır, sadakat duygumuzu daha da güçlendirmektedir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir