Göz Yaşlarıyla Şarj Olan Akıllı Kontakt Lensler

Akıllı lens, özellikle gece kullanılmadığında, pilin daha fazla şarj edilebilmesi için salin solüsyonunda saklanarak enerji verimliliğini artırıyor. Bu cihaz, göze zarar verebilecek metal elektrotlar gibi malzemeleri kullanmaktan kaçınıyor ve gözyaşlarındaki sodyum, potasyum gibi iyonlarla etkileşime girerek akım üreten bir glikoz oksidaz kaplaması aracılığıyla çalışıyor.

Sağlığımızı izleyen ve hatta hastalıkları tedavi eden akıllı kontakt lensler yakın bir gelecekte karşımıza çıkacak. Ancak bu tür lenslerin güvenli ve güvenilir bir güç kaynağı olmadan yaygın olarak kullanılması zor olabilir. Temel sorun, bu lenslerin çok ince olması gerekliliği ve aynı zamanda göze zarar verebilecek malzemelerden kaçınılması gerekliliğidir.

Bu sorunu çözmek için çalışan araştırmacılar, metal elektrotlar içermeyen ve aslında gözün kendisinden veya en azından gözü yıkayan tuzlu gözyaşlarından güç toplayabilen son derece ince bir pil geliştirdiler.

Yeni pilin öncü geliştiricilerinden biri olan Yun Jeonghun, “Akıllı kontakt lensler için en yaygın pil şarj sistemi, lenste metal elektrotların kullanılmasını gerektirir; ancak bunların gözle teması potansiyel olarak tehlikelidir. Bu arada lenslere güç sağlama yöntemlerinden biri olan endüksiyonlu şarjın, akıllı telefonların kablosuz şarj pedlerine benzer bir şekilde çalışıyor. Bu yöntem için lensin içinde bir bobin bulunması gerekiyor. Ancak gözyaşı bazlı pil geliştirme çalışmaları, bu iki farklı şarj yönteminin getirdiği potansiyel sorunları ortadan kaldırmakla kalmıyor, aynı zamanda akıllı kontakt lenslerin daha fazla yenilik ve gelişme için alan yaratıyor.” şeklinde konuştu.

Araştırmacılar, cihazı simüle edilmiş bir insan gözü kullanarak test etti. Yapılan testler, cihazın maksimum 201 mikrowatt güç üretebildiğini ve 45 mikroamperlik bir akım sağlayabildiğini gösterdi. Ayrıca bu cihazın 200 şarj/deşarj döngüsü potansiyeline sahip olduğu ortaya çıktı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir