Diyabet Yaban Mersini

Diyabet Hastalarına Bu Meyve Çok İyi Geliyor! Kilo Alma Riskini de Düşürüyor

Diyabet alanında uzmanlaşan bir kişi diyabet hastalarının yiyebileceği en iyi meyveyi ve tüketilmesi gereken uygun miktarın ne kadar olduğunu söyleyerek son bilgileri verdi.

ABD’deki Maryland Üniversitesi Charles Bölge Tıp Merkezi’nde diyabet diyetisyeni olan Jocelyne Loran, diyabetli ya da risk altında bulunan hastalarına bir fincan yaban mersini tüketmelerini önerdi. Yaban mersininin potansiyel anlamda tehlikeli bir şeker artışına neden olma riskini en düşük düzeyde taşıdığı söyleyen Loran, tercihte bulunmaları konusunda da hastalarına uyarılarda bulundu.

Kan dolaşımında glikozun birikmesine neden olan diyabetin kan şekerini aniden yükselterek zamanla enfeksiyonlu yaralar ve kalp sorunları gibi birçok ciddi komplikasyona yol açabileceğinden söz etti. Bunun meyve şekerinin kan dolaşımına salınmasını yavaşlatan yüksek lif içeriği nedeniyle kan şekerindeki ani yükselişleri önlediğinden bahsetti.

Diyabet Yaban Mersini

Loran, diğer bazı meyvelerin aksine, daha büyük porsiyonlarda kilo alma riskinin çok düşük olduğunu, yaban mersinin ise kalori miktarının çok düşük olduğunu kaydetti.

Yaban Mersini Çok Faydalı

Bir fincan yaban mersini sadece 84 kalori içerirken, bir fincana denk gelen muz porsiyonu yaklaşık 105 kalori içermektedir. Yaban mersininde ayrıca C ve K vitaminleri ve manganez de bulunmaktadır. Manganez, vücudun bağ dokusu ve kemik oluşturmasına yardımcı olan ve kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan bir eser mineral gibidir.

Gıda Üretimi, İşleme ve Beslenme dergisinde 2023 yılında yayınlanan bir incelemede de yaban mersini içindeki bitki bileşiği polifenollerin kan şekerini iyileştirerek diyabet riskini azaltabileceğini öne sürdü.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir