Depresyon Bipolar Bozukluğun Başlangıç Noktası Olabilir mi?

Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen 6. Basic Clinical and Multimodal Imaging (BaCI) Konferansı’nda, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sermin Kesebir, “Uygun tedavi edilmeyen, uygunsuz antidepresan veya uyarıcı kullanımıyla dürtülen depresyon yıllar içinde bipolar bozukluğa dönüşebilir. Birçok faktörün etkisiyle risk artar. Bu noktada hangi ilaçların, hangi dozlarda ve ne kadar süreyle kullanılması gerektiği önemlidir” dedi.

İnsan psikolojisini anlamak için nöroelektrofizyolojik teknikleri kullanan öncü klinisyenler, araştırmacılar ve bilim insanları, Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 6. Basic Clinical and Multimodal Imaging (BaCI) Konferansı’nda bir araya geldi. Konferansta, insanların duygu durum bozuklukları üzerindeki etkilerini inceleyen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sermin Kesebir, “Depresyon bipolar bozukluğun başlangıç noktası mı?” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Kesebir, sunumunda, “Duygu durum bozukluğu veya depresyon, 1950’lerde tek uçlu ve iki uçlu olarak sınıflandırıldı. Uygun şekilde tedavi edilmeyen, uygunsuz antidepresan veya uyarıcı maddelerle tetiklenen depresyon, yıllar içinde bipolar bozukluğa dönüşebilir. Bu süreçte, kişinin aile geçmişinde bipolar öyküsü varsa veya bipolariteye yatkın kişilik özellikleri gösteriyorsa, alkol veya madde kullanım bozukluğuyla ilişkilendiriliyorsa veya dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu mevcutsa, mani geliştirme riski daha yüksektir. Bu nedenle, majör depresif bozukluk veya yineleyici depresyon teşhisi konulduğunda, uygun tedavi seçeneklerini dikkatle planlamak önemlidir” dedi.

Prof. Dr. Kesebir, ayrıca, “Bu noktada hangi ilacın, hangi dozda ve ne kadar süreyle verilmesi gerektiği önemlidir. Bir depresyon vakasıyla karşılaştığımızda, bu hastanın bipolar bozukluğa dönüşme riskini değerlendirmek için bazı işaretlere dikkat ediyoruz. Ancak bazen hiçbir işaret olmadan, belirgin bir özellik göstermeksizin sadece uygunsuz tedavi sonucunda bipolar bozukluğa dönüşebilen vakalar da mevcuttur” şeklinde konuştu.

NPİSTANBUL Hastanesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen konferansa, 12 farklı ülkeden 60 uluslararası araştırmacı, nörobilim, genetik ve tıp alanlarında son gelişmeleri ele aldı. Konferansın heyeti, NPİSTANBUL Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan eşliğinde hastaneyi ziyaret etti ve tüm birimleri gezerek bilgi aldı. Heyet ayrıca Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi laboratuvarlarını da inceledi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir