Bipolar Nasıl Anlaşılır? Manik Atak Belirtileri Nelerdir?

TV ekranlarında çeşitli dizilerde ya da yaşantımızda da sık sık duyduğumuz bipolar bozukluk, psikolojik-psikiyatrik hastalıklar arasında yer alıyor. Kişinin yaşantısını ve sosyal ilişkilerini bir hayli yakından etkileyen bipolar bozukluk, tedavi edilmezse intiharla dahi sonuçlanabilecek kadar ciddi bir rahatsızlık.

Çeşitli filmlerde gördüğümüz, hatta TV ekranlarının sevilen dizisi Aile’de Devin’in annesi Neşe rolündeki karakterinde de bipolar bozukluk olması herkesi şaşırtmıştı. Peki, günümüzde de sıkça görülen psikolojik bir rahatsızlık olan bipolar bozukluk nedir? Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk tedavi edilebilir mi?

Bipolar Bozukluk Nedir?

Aile dizisinde Devin’in annesi Neşe’nin de yaşadığı rahatsızlık olan bipolar bozulukluk, manik-depresif ismiyle de bilinir. Bipolar bozukluk; hastanın günlük aktivitelerini etkileyen, ruh halinin, enerjisinin ve konsantrasyonunun sık sık değişmesine neden olan bir hastalıktır. Bir tür psikolojik-psikiyatrik rahatsızlık olan bipolar bozukluk, kişinin bir anda çok iyi hissederken bir anda çok depresif hissetmesidir. Manik depresyona da benzeyen bu rahatsızlığın tanısı aşamasında psikologlar tarafından yapılacak olan değerlendirmeler son derece önemlidir.

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir? Bipolar Nasıl Anlaşılır?

Bipolar bozukluğun en belirgin özelliği kişinin uçlarda bir ruh hali yaşamasıdır. Bozukluk yüksek seviyedeyken kişi son derece hiperaktiftir. Kendini aşırı mutlu hisseder ve aktiftir. Depresyon haline büründüğünde ise kişi kendisini dış dünyaya tamamen kapatır. Hatta intihar eğilimi dahi gösterebilir.

Bipolar bozuklukta duygu durumu nedeniyle çeşitli ataklar yaşanabilir. Ataklar ileri seviyede değilse, yılda birkaç kez ortaya çıkabilir. Çoğu kişi bipolar bozukluk yaşadığını fark ederken, ileri seviyede bipolar bozuluğu yaşayanlar kendi başlarına bu durumu fark etmekte zorlanabilirler.

Genetik aktarımla da geçebilecek olan bu rahatsızlıki aynı zamanda travmatik olaylar sonrasında da gelişebiliyor. Depresyon nedeniyle doktora giden kişilerin gerçekte bipolar bozuluk yaşaması da sık rastlanan bir durumdur.

Manik Atak Belirtileri Nelerdir? 

Mani dönem, depresif dönem ve karma dönem olmak üzere bipolar bozukluğu olan kişiler, 3 farklı atak dönemi geçirirler. Bu atak dönemleri, kişide bambaşka ruh hallerine sebep olduğundan kişi bir önceki döneme göre uç bir ruh halindedir. İşte o dönemler:

  • Mani dönem: Kişi enerjiktir. Konuşkan, hareketli, güçlü ve girişkendir. Kendini yüksek ve aşırı iyi hisseder.
  • Depresif dönem: Kişi keyifsizdir. Hayattan keyif almaz, yakınır, mutsuzdur ve bazen fazlasıyla sinirli olabilir.
  • Karma dönem: Kişi hem enerjik hem de depresiftir. İki atak döneminde de gösterdiği ruh halini karma bir şekilde göstermeye başlar. İleri derece bipolar bozuklukta görülen ataklardandır.

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir