Aile Diş Hekimliği Uygulaması 20 İlde Yaygın Hale Getirilecek

Sağlık Bakanlığı, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla bireylerin küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş bakımını alışkanlık haline getirmesini sağlamak üzere önemli adımlar attı.

Ağız ve diş sağlığındaki sorunları önlemek adına inovatif bir adım atılarak, sağlık sorunları ortaya çıkmadan önce diş çürüğü ve risk faktörlerine odaklanan “Aile Diş Hekimliği” uygulaması 2022 yılında hayata geçirildi.

42 Aile Diş Hekimliği Biriminde Yaklaşık 10 Bin Çocuğa Ulaşıldı

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Aile Diş Hekimliği” uygulaması, Eskişehir, Karabük ve Kırşehir illerinde pilot olarak başlatıldı ve 42 Aile Diş Hekimliği biriminde yaklaşık 10 bin çocuğa ulaşıldı.

Aile Diş Hekimliği uygulaması, çocukların ağız ve diş sağlığı durumlarını kayıt altına alarak, gerekli değerlendirmeler yaparak koruyucu tedavileri uyguluyor ve düzenli takip ve kontrolünü sağlıyor. Bu inovatif sistem, 2024 yılında 20 ilde yaygınlaştırılacak.

Uygulama 2028 yılının sonuna kadar tüm nüfusu kapsayacak şekilde kademeli olarak 81 ilde hayata geçirilmesi hedefini taşıyor.

“Çocukların Diş Kontrollerinin Düzenli Yapılması Mümkün Oldu”

Yeni modelle beraber devam eden tedavi edici ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin yanında özellikle çocuklar için kritik öneme sahip “koruyucu ağız ve diş sağlığı” çalışmaları mevcut sisteme entegre edildi.

Bu çerçevede diş sağlığı hizmetlerine kolay erişim ve 0-12 yaş aralığındaki çocukların düzenli diş kontrollerinin yapılması mümkün oldu. Uygulama çerçevesinde çocukların muayeneleri yapılırken, çürük risk durumları belirleniyor ve uygun koruyucu tedaviler uygulanıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan diş sağlığı uygulamaları kapsamında bilgilendirilen aileler, ağız ve diş sağlığı farkındalık eğitimlerine katılım sağladı. Bu çerçevede muayenesi tamamlanan çocuklar, düzenli aralıklarla kontrol edildi.

“MHRS Üzerinden Randevular Alınabilecek”

Tedavi kapsamı, sevk zincirinin etkin bir şekilde sağlanmış olması ve kurumlar arası koordinasyon, bilgi sistemleri altyapısı ve kontrol mekanizmaları ile Aile Diş Hekimliği, dünya genelindeki diğer benzer uygulamalara örnek teşkil ediyor.

Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak olan Aile Diş Hekimliği uygulamasında, altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından randevular, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınabilecek.

Aileler, 0-12 yaş arası çocukların ağız ve diş sağlığı tarama sonuçları ile takip randevularını ise e-Nabız üzerinden görüntüleyebilecek.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir