6 Belirti Erken Evre Kanser Anlamına Geliyor! Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Geçtiğimiz günlerde 1986 doğumlu ve 12 yaşından bu yana kanser hastalığıyla mücadele eden Ayşenur Parlak, hayatını kaybetti. Bir süredir devam ettiği kolon kanserine yenik düşen Ayşenur Parlak, ilk kez 12 yaşında kemik kanseri olurken, uzun bir tedavi sürecinden sonra iyileşti ve okuluna başladı. Daha sonra evlenen ve meme kanseri nedeniyle tedavi gören Parlak hastalığını atlattıktan sonra bir çocuk dünyaya getirdi. Ancak lohusalık sürecinde lenfomaya yakalandı. Defalarca kez kanserle mücadele eden Parlak, 30 yaşında lenfomayı yense de 37 yaşında kolon kanserine karşı mücadelesini kaybetti.

Peki, 13 Kasım’da sosyal medya fenomeni Ayşenur Parlak’ın da ölümüne sebebiyet veren kolon kanseri belirtileri nelerdir? Kolon kanseri neden olur ve tedavisi nasıl yapılır?

Kolon Kanseri Nedir?

Sindirim sisteminin sonunda yer alan kalın bağırsakta gerçekleşen kolon kanseri, hücrelerde kontrolsüz büyümelere yol açan bir DNA mutasyonu sonucu görülür. Erken teşhis durumunda tedavi şansı artsa da diğer kanser türleri gibi ölümcül bir hastalıktır.

Kolon Kanserinin Sebepleri Nelerdir?

Kolon kanserinin nedeni genellikle hücrelerde gerçekleşen DNA mutasyonlarının kontrolsüz büyümelere yol açmasıdır. Kansere neden olabilecek bu riskli mutasyon birçok farklı faktöre bağlıdır. Ailenin genetik öyküsü, genetik sendromlar, bağırsak hastalıkları, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin kullanımı, hareketsiz yaşam, obezite gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen bir hastalıktır.

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kolon kanseri erken evrelerde herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak hastalığın ilerlemesi durumunda şu belirtiler görülür:

  • Karın ağrısı veya kramplar
  • Gaz, şişkinlik veya dolgunluk hissi
  • Kilo kaybetmek
  • Anemi
  • Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik
  • Dışkıda kan görülmesi

Erken Kolon Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kolon kanseri erken evrelerde belirti göstermeyebileceğinden teşhis yöntemi genellikle düzenli tarama testleridir. Kolon kanserinin teşhisi için yapılabilecek testler ise şunlardır:

  • Yılda 1 kez Gaitada gizli kan testi
  • 10 yılda 1 kez Kolonoskopi
  • 5 yılda 1 kez Sigmoidoskopi
  • 5 yılda 1 kez Sanal kolonoskopi

Kolon Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Kolon kanserinin tedavisi çeşitli olduğu gibi hastanın durumuna, hastalığın evresine ve hastanın tercih ettiği tedavi yöntemine bağlıdır. Kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi, hedefe yönelik tedaviler ve cerrahi operasyonlar en çok uygulanan tedavilerdir.

Kolon Kanseri Ne Kadar Sürede Öldürür?

Tüm kanser çeşitlerinde olduğu üzere erken teşhis son derece önemlidir. Etkili bir tedavi ve erken teşhis sayesinde kolon kanseri tedavi edilebilir. Ancak hastalık yine de ölümcüldür ve teşhis zamanı ile hastalığın evresi bu süreçte belirleyici rol oynar.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir