3 Hastalığa Karşı Tek Aşı Çalışmaları

Soğuk havaların etkisiyle birlikte koronavirüs, grip ve benzeri üst solunum yolu hastalıklarında artış gözlemleniyor. Bilim insanları, bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun dikkatli olmanın yanı sıra aşı olmak olduğunu vurguluyor. Bu noktada ilaç şirketleri, bu üç hastalığa karşı tek bir doz iğne ile koruma sağlamayı amaçlayan çalışmalarını tamamlamak üzere.

Aynı Anda Yapılabilir

Koronavirüs aşısının grip (influenza) aşısı ile birleştirilebileceği yönünde ortak bir görüş bulunuyor. Bu konuda Alman Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) ile ABD’deki Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) birleşmiş durumda. Ancak tıp camiasında, her iki aşının aynı kola uygulanması önerisine genel bir onay olmadığı, aksine aşıların farklı kollara yapılmasının daha mantıklı bir çözüm olduğu yönünde bir görüş birliği bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve birçok ülkedeki sağlık otoriteleri, her iki aşının da aynı anda uygulanmasını öneriyor.

Koronavirüs ve influenza (grip) aşılarının aynı anda yapılması konusunda tıp dünyasında fikir ayrılıkları devam ederken, bu alandaki en ideal çözümün tek bir iğne içerisinde her iki aşının uygulanabilmesi olduğu görüşü hâkim. İlaç şirketleri ise her iki aşının birleştirilmesi konusunda kıyasıya bir rekabet içerisindeler. ABD’de, mRNA bazlı bir kombinasyon aşısı, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından “hızlı yol statüsü” almayı başardı. Bu aşı, Pfizer ve BioNTech iş birliğinin ürünü olup, tek doz aşının onayı için gerekli olan faz 3 incelemesi hala devam ediyor. Aynı alanda faaliyet gösteren rakip şirket Moderna’nın da yürüttüğü çalışmaların olumlu sonuçlar verdiği belirtiliyor. Şirket, bu kombinasyon aşısının 2025 yılında izin alabilmesi için yoğun çaba sarf ediyor.

Bir Randevuyla Halledilmeli

Yürütülen başka bir araştırma, sadece 2 değil, aynı anda 3 farklı hastalığa karşı koruma sağlayacak bir aşı geliştirme hedefiyle devam ediyor. Bu çalışmada, koronavirüs ve grip yanı sıra solunum yollarını etkileyen ve soğuk algınlığına neden olan RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) virüsüne karşı da koruyucu bir aşı üzerinde çalışılıyor. Üç farklı hastalığa yönelik aşıların tek bir iğne ile uygulanması, insanların doktora başvurdukları zaman bu hastalıklara karşı aynı anda koruma sağlama konusunda daha kolay bir karar vermelerini sağlıyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir