23 Bin Hasta İyileşmek İçin Böbrek Nakli Bekliyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyaliz Merkezi’ni ziyaret eden Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, organ bağışının hayati önemini vurguladı.

Bağış seviyelerinin salgın döneminde düştüğünü ve kadavradan organ bağışında son 5 yılın en düşük seviyesine ulaşıldığını belirten Timur Erk, “Salgın öncesi, 2019 yılında 3 bin 850 civarında böbrek nakli gerçekleşirken bu rakam 2 bin 500’e kadar düşmüş durumda. Hala eski rakamlara ulaşabilmiş değiliz. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği yaparak cuma hutbeleri başta olmak üzere halkı daha fazla organ bağışı konusunda teşvik etmek için elimizden geleni yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Erk, böbrek naklinin en sık gerçekleşen organ nakillerinden biri olduğunu vurgulayarak, bağış rakamlarının artırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Erk, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda organ nakli için sırada bekleyen 23 bin civarında böbrek hastamız bulunuyor. Pandemi öncesi son yılda 3 bin 850 böbrek nakli gerçekleştirilmişti ancak salgın nedeniyle bu rakam düştü. Şu an hala 3 bin 850’ye ulaşabilmiş değiliz. Salgın sürecinde organ bağış sayıları düştü çünkü hastaneye gitme ve tetkik yaptırma konusunda yeterli güven ortamı oluşmadı. İnsanlar tedirginlik yaşayarak ön tetkikleri yaptıramadılar. Bu durum hem bağış sayılarını hem de böbrek nakli sayılarını etkiledi, şu anda 3 bin 500. Bu rakamın en kısa sürede eski seviyelere çıkması için çaba harcamak gerekiyor. Ayrıca kadavradan organ nakli için onay verme oranı yüzde 22’den yüzde 15’e kadar düştü, bu oranın tekrar yüzde 22’ye yükseltilmesi için büyük çaba göstermek gerekiyor.”


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir