2 Yaşından Küçük Çocuğu Olanlar! Süt Ürünlerindeki Bu Detaya Çok Dikkat Edin

Kalsiyum her yaş grubunda son derece önemlidir. Kemiklerin sağlığını sağlayan kalsiyum, özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için her gün alınması gereken bir elementtir. Ulaşılması son derece kolay olan kalsiyum, genellikle süt ve süt ürünlerinde bulunur. Peynir, süt, tereyağı, kefir ve daha birçok üründe bulunan kalsiyum, kemik gelişiminde kritik görev alır.

Kalsiyumun yanı sıra süt ürünleri, her gün tüketilmesi gereken ürünlerdir. Gün içinde belli miktarlarda süt ya da süt ürünü tüketilmesi özellikle çocukların gelişiminde kilit rol oynar. Gelecekteki osteoporoz gibi kemik odaklı hastalıkların yaşanmaması adına süt ürünlerinin tüketimi kritik önem taşırken, doğru ürünlerin seçimi de bir o kadar önemlidir. Peki doğru süt ürünü nasıl seçilir? Süt ürünlerinin nasıl tüketilmesi gerekir? Hangi yaşlarda ne kadar süt ürünü tüketilmelidir?

2 Yaşından Küçük Çocuklar Her Gün Tüketmeli!

Süt yağında bulunan A, D, E ve K vitaminleri her yaş grubu için bir hayli faydalıdır. Süt yağına sarımsı rengi veren karotenoidler ve B2, vücuda sürekli alınması gereken önemli vitaminlerdir. Sütün yağı azaldıkça vitamin içeriği de azalır. Yağda çözünen bu vitaminler kemik sağlığına maksimum faydayı gösterir. Ancak yağı azaltılan sütlerde bu vitaminler de azalır. Böylelikle de D vitamini gibi gelişimde bir hayli önemli olan vitaminler de düşük düzeyde kalır. Vitamini düşük süt ise çocuklar, gençlerde, kadınların doğurganlığında ve yaşlıların kemiklerinde büyük etkileri olmaz.

Süt ürünlerinde bulunan zengin kalsiyum oranı, kemiklerin gelişimini sağlayıp; kalp-damar hastalıklarına, inme riskine, yüksek tansiyona, diyabete, osteoporoza ve kolon kanserine karşı korur. Bu yüzden doğum itibarıyla anne sütünden kesilen çocuklarda yağlı süt tüketimi bir hayli önemlidir. Eğer alerji ya da hassasiyet yoksa süt ve süt ürünleri her gün tüketilmelidir. Yetişkinlerde ise kolesterol ve benzeri problemler varsa ya da diyet yapılıyorsa, süt yağsız tercih edilebilir.

Günlük Süt ve Süt Ürünü Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Uzman diyetisyenlerin de önerdiği üzere, tüm süt ürünleri satın alınırken içindeki değerler kontrol edilmelidir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yetişkinler ve yaşlılar, kolesterol ve diyet takvimlerine göre yağsız ya da az yağlı süt ürünlerini tercih etmelidir. Yaşı 2’den küçük olan çocuklar için ise süt ve süt ürünleri kesinlikle yağlı tüketilmelidir. Çünkü gerekli vitamin ve değerli içerikler genellikle süt yağında bulunur.

Gün içinde ne kadar süt ürünü tüketilmesi konusuna gelecek olursak; diyetisyenlere göre yetişkinler her gün en az 3 porsiyon süt ürünü tüketmelidir. 2 yaş ve üzeri çocuklar, menapoz dönemindeki kadınlar, gebe veya emzikli kadınlar ve ergenlik dönemindeki gençler günde 2-4 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmelidir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir