Connect with us

Atamalar

Tıpta Uzmanlık Sınavında “Hayati” Bölümler Alarm Veriyor

Published

on

Pediatri kadrolarının yüzde 60’ı, acil tıp kadrolarının yüzde 34’ü, cerrahi kadrolarının yüzde 33’ü tercih edilmediği için boş kaldı.

Tabip odaları ve hekimler, bu bölümlerin tercih edilmeme nedenini “İş yükü, nöbet fazlalığı, ekonomik ve özlük haklarının yetersizliği, şiddet, malpraktis (hatalı tıbbi uygulama) dava gibi durumların sıklığı” olarak sıraladı.

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, pediatri kadrolarının boş kalmasını “üzücü” olarak değerlendirdi. Çokuğraş, “Bir takım üniversite pediatri klinikleri hariç çoğu yer ne yazık ki tercih edilmemiş. Hatta Anadolu’nun pek çok yerinde kapanma noktasına gelen pediatri klinikleri var. Böyle giderse herhalde çocuklara bakacak çocuk doktoru bulamayacağız” dedi.

Çokuğraş, pediatrinin tercih edilmeme nedenlerini şöyle özetledi:

  • Hekimlere uygulanan şiddet
  • Yeni doğan yoğun bakım, nefroloji, hematoloji-onkoloji gibi bazı yan dalların seçilmemesi
  • Mecburi hizmet ve maaş eşitsizliği

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise, “Çocuk bölümü, cerrahi gibi branşlar eğitimi daha zor olan bölümler ve daha az tercih edilmeye başladı. Bunun birinci nedeni o bölümlerin asistanlık süresinin, uzmanlık öğrenciliği sürecindeki çalışma koşullarının daha zor ve güç olması” dedi. Ökten, şöyle devam etti:

“Daha rahat çalışma koşulları olan, nöbeti daha az olan, ileriki süreçlerde ekonomik olarak getirisi daha yüksek olan branşlar tercih ediliyor. Genel anlamda çalışma koşullarının kötülüğü, sağlıkta şiddet, ekonomik ve özlük hakların iyileştirilmemesi gibi yaşanılan sorunlar çözülmezse sorun daha da ciddi boyutlara gelecek. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda hayati önem taşıyan pediatri, acil tıp, cerrahi gibi bölümlerin tercih edilme oranı düştü. Bu durum, önümüzdeki yıllarda bu alanlarda yaşanan personel eksikliğinin daha da artacağı endişesini yaratıyor.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.