Şiddet Olaylarına Karşı Aile Hekimleri Tepkili

Aile hekimleri tarafından talep edilen ancak mevzuatın eksik olduğu, hangi kriterlere göre düzenleneceği belirsiz olan bir dizi raporun varlığına dikkat çeken Dr. Ahmet Kandemir, “Mendil kapmaca oyunu, geziye katılabilir raporu, karate kursuna gidebilir raporu gibi pek çok rapor talebiyle karşılaşıyoruz. Bu konuda çalışmaların yeniden düzenlenmesi ve net bir mevzuatın oluşturulması gerekiyor” dedi.

Kars’ta görev yapan bir aile hekiminin, hastası tarafından rapor vermediği gerekçesiyle darp edilmesi, aile hekimlerinin maruz kaldığı zorlukları bir kez daha gündeme getirdi. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, bu tür olayların artış gösterdiğine dikkat çekerek, rapor talepleri konusunda yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Kars’ta Darp Edilen Doktor Kalp Krizi Geçirdi

Dr. Ahmet Kandemir, aile hekimliği alanında talep edilen birçok usulsüz raporun mevzuatının bulunmadığını vurgulayarak, mendil kapmaca oyunu, geziye katılabilir raporu, karate kursuna gidebilir raporu gibi birçok gereksiz rapor talebinin aile hekimliklerine ulaştığını açıkladı.

Şiddetin önlenmesi ve toplumun korunması amacıyla çalışmaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Kandemir, tam bir mevzuat oluşturulması ve herkese eşit uygulama sağlayacak standartların belirlenmesinin artık hayati önem taşıdığını belirtti. Kandemir, “Şiddete davetiye çıkaran nedenler ortadan kalkmadıkça, uygulamadaki eksiklikler giderilmedikçe ve şiddet uygulayan kişilere caydırıcı cezalar verilmedikçe, bizler daha çok şiddete uğrayacağız, her gün daha çok öleceğiz” dedi.

“ASM’ler Rapor İçin Gerekli Donanıma Sahip Değil”

Aile Sağlığı Merkezleri’nden (ASM) istenen raporların bazılarının mevzuata uygun olduğunu, ancak bu raporların ASM’lerde verilebilmesi için gerekli olan fiziki ve teknik altyapının eksik olduğunu belirten Dr. Ahmet Kandemir, aile hekimliği uygulamasındaki rapor karmaşasına dikkat çekti.

Dr. Kandemir, ASM’lerde solunum fonksiyon cihazı, işitme testi cihazı, yeterli fiziki alan, görme testleri için cihaz ve akciğer grafisi için röntgen cihazının bulunmadığını ifade etti. ASM’lerin hastanelerin donanımına sahip olmadığını vurgulayan Dr. Kandemir, bu nedenle hastanelerin verebileceği raporların ASM’lerden beklenmesinin mantıksız olduğunu dile getirdi.

“Şiddetle Ortaya Çıkan Tablolar İse Hepimizi Kahrediyor”

“Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Kandemir, açıklamasına şu sözlere devam etti:”

“Usulsüz olduğu gerekçesiyle reddedilen veya altyapı eksikliğinden kaynaklanan raporların hastalarla karşı karşıya bıraktığı sorunları yaşadığımız bir gerçek. Bu sorunlar sıklıkla şiddet olaylarına yol açıyor ve bu durum hepimizi derinden üzüyor. Bu sorunların çözülememesi, sorumluların ve şiddete başvuranların eylemlerine ortak olması anlamına geliyor. Bir diğer önemli konu ise Aile Sağlık Merkezlerinde (ASM) verilen bu raporların ücretsiz olması. Aile hekimliğinde raporlar ücretsizken, hastanelerde aynı raporların ücretli olması vatandaşları usulsüz raporlar da olsa aile hekimliğinden almaya neden oluyor.’’

Dr. Kandemir Aile Hekimlerinin Taleplerini Sıraladı

  • Sonuç olarak, mevzuatı olan ancak aile sağlığı merkezlerinde verilmesi için uygun ortam ve cihazlara sahip olunmayan raporların hastanelerden veya yeni oluşturulacak rapor merkezlerinden verilmesi gereklidir.
  • Bu raporların ücreti, hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde standart hale getirilmelidir.
  • Ayrıca yasal düzenlemesi olan sağlık raporlarının nasıl verileceği konusu, sahada hizmet sunan meslektaşlarımızın temsilcileri olan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası ve ilgili diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte belirlenmelidir.

Aile Hekimliğinden Talep Edilen Yüzlerce Çeşit Rapordan Bazıları:

Askere Alınma Öncesi Sağlık Muayenesi, Sürücü/Sürücü Adayı Sağlık Raporları, Sporcu Lisansı için Sağlık Raporları, Yivsiz Av Tüfeği için Sağlık Raporu, İşe Giriş Sağlık Raporları, Öğrenciler için yatılı yurtta kalabilir raporu, Akli Meleke Değerlendirme Sağlık Raporları, İstirahat raporu, Evlilik İçin Sağlık Raporları, İş görememezlik raporu, Defin raporu, Adli rapor, Satranç oynayabilir raporu, Geziye katılabilir raporu, Jimnastik kursuna katılabilir raporu, Staj yapabilir raporu, Mendil kapmaca raporu, Karete kursu raporu, Kreşe gidebilir raporu, Servis şöförlüğü raporu, Parmak izi alınamıyor raporu.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir