Sağlık Sektöründe Kamu İlanlarına İlgisizlik Artıyor!

Sağlık Bakanlığı, bu krizin üstesinden gelmek için yılın ilk altı ayında 2 bin 669 uzman hekim alımı yapmak üzere ilanlar açtı ancak sadece 39 atama gerçekleşebildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hekimlerin yurtdışına gitmeleri hakkındaki “Giderlerse gitsinler” açıklamalarına karşın, Sağlık Bakanlığı’nın açtığı atama ilanlarına başvuru sayısındaki düşüş tartışmalara neden oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iyi hâl belgesi alacakların sayısının azaldığını belirtse de Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre 2023’ün ilk 8 ayında 1964 sağlık çalışanı yurtdışına gitmek için “iyi hâl belgesi” başvurusunda bulundu.

Sadece 39 Atama Gerçekleşti

Sorun, Sağlık Bakanlığı’nın ilanlarına olan ilgisizlikle de sınırlı değil. İlk dönem atamalarında, 2 bin 669 uzman tabip kadrosuna sadece 39 kişi atanabildi. Toplamda 19 bin 252 kişilik kadro açılmasına rağmen sadece 6 bin 792 kişi atandı. İlk defa atamalarda ve iller arası atamalarda da kadrolar boş kaldı. Bakanlık, bu sorunu çözmek için ikinci bir ilanla uzman hekim kadro sayısını artırmaya girişti. Yeni başvurular için 2 bin 739 uzman hekim kadrosu dahil olmak üzere toplamda 4 bin 326 kişilik kadro ilanı açtı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, hekimlerin kamuya dönmeye sıcak bakmadığını belirtti. Yalçınkaya, “Beyaz reformun ilk döneminde ‘Geri dönüşler başladı’ denildi ama dönüşler durmuş durumda” dedi. Ayrıca 65-72 yaş arasındaki hekimler için düzenlenen yeniden atama kurasında 102 kişilik kadro için sadece 11 atama yapıldığını vurguladı ve bakanlığın ikinci dönem atama kurasında benzer bir sonuç almasını beklediğini söyledi.

Çocuk Cerrahisinde Düşüş

Kubilay Yalçınkaya, taşradaki kamu hastanelerinde yan dal uzmanlarının eksikliğine dikkat çekti ve “Yoğun bir şekilde yan dal uzmanı talebi var. Beyin cerrahisinden çocuk cerrahisine kadar eksiklikler var” dedi. Bu kadar az başvurunun, birçok ilde birçok alanda sağlık hizmetinin yetersiz olduğunu gösterdiğini ve Türkiye’nin sağlıkçılara yönelik şiddetin artmasına neden olabileceğini belirtti.

Özellikle Göztepe Hastanesi’nde uzman hekim eksikliği nedeniyle vatandaşların tedavisinin aksadığını ve Urfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çocuk cerrahi uzmanı sayısının düştüğünü vurguladı. Kentte her yıl 75 bin doğum olduğunu ancak toplamda sadece 3 çocuk cerrahının kaldığını belirtti.

Sağlık sektöründeki bu sorunların çözülmemesi halinde hekimlerin yurtdışına göçünün devam edeceği ve sağlık hizmetlerine erişimin zorlaşacağı endişesi artıyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir