Sağlık Bakanı İşitme Tarama Testleri Hakkında Bilgilendirme Yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya platformunda yayınladığı videolu bir paylaşım aracılığıyla işitme tarama testleri hakkında önemli bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Koca, Türkiye’de yıllık olarak yaklaşık 1 milyon 100 bin doğum gerçekleştiğini ve her 1000 bebekten 2-3’ünün işitme sorunu ile doğduğuna dikkat çekti.

Koca, çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve bazı ilaçların kullanımı gibi nedenlerle geçici işitme kayıplarının oranının yüzde 6’ya kadar çıkabildiğini vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu: “Erken dönemde işitme kaybını tespit etmek amacıyla ulusal işitme tarama programları yürütüyoruz. Bu kapsamda, yeni doğan bebeklerden ilkokul 1. sınıfa kadar olan çocuklarımıza işitme tarama testleri uyguluyoruz. Tarama sürecinde tüm bebek ve çocuklara erişmeyi hedefliyoruz ve yaklaşık olarak her yıl 2 milyon tarama testi gerçekleştiriyoruz. Ortalama olarak, yılda 2.500 ila 2.800 yeni doğan bebekte işitme kaybı teşhisi koyuyoruz.”

Tarama testleri sırasında şüpheli sonuçlar elde edilen bebeklerin ileri tanı ve tedavi merkezleri olarak adlandırılan referans noktalarına yönlendirildiğini vurgulayan Koca, şu açıklamalarda bulundu: “İlkokul 1. sınıf öğrencilerine, belirlenmiş protokoller çerçevesinde, sağlık personeli tarafından okullarda işitme taraması yapılıyor ve işitme sorunu tespit edilen çocuklarımız kulak burun boğaz uzmanlarına yönlendiriliyor.” dedi.

Yeni Doğan Bebekler ve Okul Çağındaki Çocukların İşitme Taramalarından Geçmesi Önemli

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün işitme kaybına yol açan etkenlerin yüzde 50’sinin önlenebilir olduğunu açıkladığını ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: “Engelliliği önlemek amacıyla gerçekleştirilen sağlık taramaları, erken teşhis ve tedavi için en etkili yöntemlerden biridir. Bu nedenle, çocukların doğdukları andan itibaren ve okul çağlarında işitme taramalarından geçmeleri son derece kritik bir öneme sahiptir.” dedi.

İşitme kayıplarının erken dönemde teşhis edilmesi, tedavi edilmesi ve rehabilitasyonunun sağlanmasının Bakanlığın öncelikli hedefi olduğunu vurgulayan Koca açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı: “Ülkemizde şu an itibarıyla 179 bin 867 kayıtlı işitme engelli birey bulunmaktadır. Hedefimiz, ‘erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon’ anlayışıyla çocuklarımızın, yaşıtlarıyla sağlıklı koşullarda yaşayabilmelerini sağlamak ve sağlıklı bir nesil yetiştirmektir. 18-24 Eylül, Uluslararası İşitme Engelliler Haftası’nda işitme engelli çocuklarımıza ve yetişkinlerimize daha fazla duyarlılık gösterelim. Ayrıca işitme sorunları yaşayan bireylerdeki artış trendini göz ardı etmeksizin tedaviye başvuralım.”


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir