Milyonlarca Kişiye Yanlışlıkla Penisilin Alerji Teşhisi mi Konuldu?

Yapılan araştırmalar, Birleşik Krallık’ta yaklaşık dört milyon kişinin tıbbi kayıtlarında ilaç alerjisi olduğunu gösterse de test sonuçlarına göre bu kişilerin %90’ının aslında alerjik olmadığını ortaya koyuyor. Royal Pharmaceutical Society, birçok kişinin antibiyotiklerin yan etkilerini alerjik reaksiyonlarla karıştırdığını belirtiyor.

Yaygın alerjik semptomlar arasında kaşıntılı cilt, kabarık döküntü ve şişlik yer alıyor. Bulantı, nefes darlığı, öksürük, ishal ve burun akıntısı da alerjik reaksiyonlara eşlik edebilen belirtiler arasındadır. Ancak bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla kullanılan antibiyotikler bazen mide bulantısı veya ishal gibi yan etkilere yol açabilir ve altta yatan enfeksiyon da ciltte kızarıklığa neden olabilir. Bu durum, birçok kişinin yanlışlıkla yaygın ve etkili bir antibiyotik olan penisilin içeren ilaçlara karşı alerjik olduğunu düşünmesine yol açabilir.

Penisilin içeren antibiyotikler, göğüs, deri ve idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. Ancak yanlış teşhisler sonucu alerjiye sahip olduğu düşünülen insanlara daha az etkili olan alternatif antibiyotikler verilebilir.

Araştırma daha önce enfeksiyon tedavisi için penisilin yerine başka bir antibiyotik alan her 1000 hasta başına altı ekstra ölüm riski olduğunu ortaya koymuştu. Royal Pharmaceutical Society’den Tase Oputu ise bu konuyla ilgili olarak şunları belirtti: “Birçok kişinin gerçek bir penisilin alerjisi riski düşüktür ve genellikle dikkatli bir değerlendirme sonucunda penisilini güvenle kullanabileceklerini gözlemliyoruz. Bu durumda olan herkese, bir sonraki aile hekimine başvurduklarında eczacılarına alerji teşhisleri hakkında sorular sormalarını tavsiye ediyoruz. Çocukluk dönemindeki alerjiler veya yıllar önce bildirilen alerjiler de zaman içinde düzelebilir ve artık bir sorun olmaktan çıkabilir.”

Hafif ila orta dereceli alerjik reaksiyonlar genellikle antihistaminiklerle başarıyla tedavi edilebilir. Ancak daha ciddi reaksiyonlar hayatı tehdit edici olabilir. Bir alerjik reaksiyonun belirtileri arasında kabarık ve kaşıntılı deri döküntüsü (ürtiker veya kurdeşen), öksürme, nefes almada zorlanmaya yol açabilen hırıltılı solunum ve boğazda sıkışma gibi durumlar bulunabilir. Diğer yandan, antibiyotiklerin yaygın yan etkileri arasında mide bulantısı, şişkinlik, hazımsızlık ve ishal gibi şikayetler yer alabilir.

Oputu, geçmişte ciddi bir alerjik reaksiyon yaşamış olan herkesin alerji testinden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu kişilere kesinlikle penisilin kullanmamaları gerektiğini belirtti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir