Kalbi Sağda Atan Genç Organ Nakli İçin Umutla Bekliyor

“Situs inversus totalis” adı verilen nadir bir hastalıkla mücadele eden genç adam, kalp krizi geçirmesinin ardından gerçekleşen operasyon sonucu yapay kalp cihazıyla yaşam mücadelesi veriyor.

2017 yılında acil servise başvuran Mert Kahraman’a yapılan tomografi sonucunda organlarının ayna görüntüsünde olduğu gibi ters yerleşimli olduğu tespit edildi. Kalbi de sağda olan genç adam, kalp krizi geçirdiğinde durumu anlaşılana kadar 9 saat süren bir süreç yaşadı. Acil müdahale sonrasında ise yapay kalp cihazıyla hayata tutundu.

Uzmanlar, Kahraman’ın kalp nakli olması gerektiğine karar verdi ve bekleyiş başladı. Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla genç hastaya “yapay kalp” takıldı. Uygulanan bu tedavi Türkiye’de bir ilk olurken dünyada ise 2023 yılında bu teknoloji cihazın kullanıldığı ikinci vaka oldu.

Hastalığın literatürdeki görülme sıklığına dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Hakan Hançer, uygun donör bulunması durumunda Kahraman’a gerçek bir kalp nakli yapacaklarını belirtti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir