Eylül Ayında 15 Doktor Gitmek İçin Başvuru Yaptı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yurt dışında çalışmak amacıyla ‘İyi Hal Belgesi’ alanların eylül ayına dair verilerini açıkladı. Yapılan açıklamada, Eylül ayında TTB’ye başvuran İyi Hal Belgesi taleplerinin 321 olduğu, 2023 yılının ilk dokuz ayında ise bu sayının 2 bin 285’e ulaştığı belirtildi. Doktor göçünün başlıca nedenlerini değerlendiren TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, şiddetin doktorların ülkeyi terk etmelerinde önemli bir etken olduğunu belirterek, bunu çalışma koşulları ve ekonomik sebeplerin takip ettiğini ifade etti. Bulut, her gün yaklaşık 10 doktorun yurtdışında çalışmak için başvuruda bulunduğunu da ekledi.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, yıl sonuna kadar yurtdışına giden doktor sayısının 3 binin üzerine çıkmasını beklediklerini açıkladı. Bulut, genç hekimlerin yurtdışına gitme nedenlerinin başında sağlıkta yaşanan şiddetin geldiğini vurgularken, orta yaş grubundaki doktorlarda ise ekonomik kaygılar ve çocuklarının geleceği konusundaki endişelerin daha belirgin olduğunu ifade etti. Aynı zamanda sağlık sektöründe şiddetin önüne geçebilmek ve güvenli, sağlıklı çalışma koşulları oluşturabilmek için yetkililere bir kez daha çağrıda bulundu.

Avrupa’nın Ardından Kore ve Dubai Başladı

Prof. Dr. Vedat Bulut, doktorların tercihlerinin çoğunlukla Almanya gibi Avrupa ülkelerine yönelik olduğunu belirtirken, aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehri ve Kore gibi ülkelere olan göçün de arttığını açıkladı. Bulut, son dönemde halk sağlığı uzmanlarının da yurtdışına gitme eğiliminde olduğunu ifade ederek, bu durumun yabancı ülkelerin koruyucu hekimlik ve halk sağlığı alanında istihdamı artırdığının bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Gidenlerin %40’ı Uzman

TTB’nin verilerine göre, 2023 yılında ‘İyi Hal Belgesi’ alan doktorların yüzde 40’ını uzman hekimler oluştururken, geri kalan kısmı pratisyen hekimlerden oluştu. Yurtdışına en fazla göç eden branşlar ise şu şekilde sıralandı: Tıbbi patoloji, tıbbi biyokimya, beyin ve sinir cerrahisi, göğüs hastalıkları, adli tıp, iç hastalıkları, kadın hastalıkları, nöroloji, fizyoloji ve genel cerrahi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir