Akustik Dokunma İle Geliştirilen Gözlükler Görme Engellilere Daha Fazla Bağımsızlık Sunuyor

Bilgisayarla görme teknolojisi ve ekolokasyon prensiplerini birleştiren akustik dokunma sistemi, çevreyi kamerası aracılığıyla tarayarak ses simgeleri aracılığıyla kullanıcılara çevrelerindeki nesneleri tanıma yeteneği sunuyor. Geliştirilen bu akustik dokunma teknolojisi, kullanıcıların çevresindeki nesneleri algılamalarını sağlayarak günlük yaşamlarında bağımsızlık kazanmalarına önemli bir katkı sağlıyor.

Gözlükler, ses simgeleri aracılığıyla çevresel ipuçları sunarak, örneğin yaprakların hışırtısı veya bir köpeğin havlaması gibi seslerle çevredeki nesneleri tanımlayabiliyor. Araştırmacı Chin-Teng Lin, “Akustik dokunma teknolojisi, nesnelerin görüş alanına girdiklerinde benzersiz ses temsilleri yaratıyor. Mesela yaprakların hışırtısı bir bitkiyi, uğultu sesi ise bir cep telefonunu temsil edebilir” dedi.

Gözlükler, şimdiye kadar yapılan testlerde kör veya az gören katılımcıların yanı sıra tamamen gören ancak gözleri bağlı olan katılımcılarla başarıyla denendi. Bu teknoloji, görme engellilere çevrelerini daha iyi anlama ve günlük görevlerde daha bağımsız olma fırsatı sunarak, yaşam kalitelerini artırma potansiyeline sahip.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir