Bilgisayarla görme teknolojisi ve ekolokasyon prensiplerini birleştiren akustik dokunma sistemi, çevreyi kamerası aracılığıyla tarayarak ses simgeleri aracılığıyla kullanıcılara çevrelerindeki nesneleri tanıma yeteneği sunuyor. Geliştirilen bu akustik dokunma teknolojisi, kullanıcıların çevresindeki nesneleri algılamalarını sağlayarak günlük yaşamlarında bağımsızlık kazanmalarına önemli bir katkı sağlıyor.
Gözlükler, ses simgeleri aracılığıyla çevresel ipuçları sunarak, örneğin yaprakların hışırtısı veya bir köpeğin havlaması gibi seslerle çevredeki nesneleri tanımlayabiliyor. Araştırmacı Chin-Teng Lin, “Akustik dokunma teknolojisi, nesnelerin görüş alanına girdiklerinde benzersiz ses temsilleri yaratıyor. Mesela yaprakların hışırtısı bir bitkiyi, uğultu sesi ise bir cep telefonunu temsil edebilir” dedi.
Gözlükler, şimdiye kadar yapılan testlerde kör veya az gören katılımcıların yanı sıra tamamen gören ancak gözleri bağlı olan katılımcılarla başarıyla denendi. Bu teknoloji, görme engellilere çevrelerini daha iyi anlama ve günlük görevlerde daha bağımsız olma fırsatı sunarak, yaşam kalitelerini artırma potansiyeline sahip.
İlgili Haberler
Sahte Diş Hekimi Şoku: Hastayı Dişsiz Bıraktılar
Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’nde Açılacak Olan Yoğun Bakımda Yetersiz Koşullar Dikkat Çekiyor
Doğumda Unutulan Gazlı Bezi 2 Yıl Sonra Ortaya Çıktı
Melanin Üretimini Düzenleyen 135 Yeni Gen Keşfedildi
Türkiye’de 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası Kutlamaları
Elma Pürelerindeki Kurşun Tehlikesi: Türkiye’yi de Kapsayan Yeni Yasal Düzenleme Yolda
Yorumunu Yaz