Türkiye Somatizasyonda Dünya Birincisi

Prof. Dr. Serhat Bor’un başkanlığını yaptığı kongrede sunulan uluslararası bir çalışmanın sonuçlarına göre Türkiye somatizasyonda dünya birincisi olarak belirlendi. Fonksiyonel gastrointestinal hastalıklar ile anksiyete arasındaki sık etkileşim üzerinde durulan çalışma; irritabl bağırsak sendromu, fonksiyonel dispepsi, gastroözofageal reflü hastalığı gibi hastalıkların anksiyete düzeylerini artırabileceğini ortaya koydu.

Prof. Dr. Bor, çalışmanın 33 ülkeden 73.076 katılımcıyla gerçekleştirildiğini belirterek, fonksiyonel GİS hastalığına uyan kişi oranının %40 olduğunu açıkladı.

Aynı kongrede, “Roma” çalışmasının psikiyatrik sonuçlarını paylaşan Prof. Dr. Bor, Türkiye’nin psikolojik distres ve somatik semptomlar konusunda Mısır’dan sonra en yüksek orana sahip olduğunu ifade etti. Türkiye, somatizasyonda %37 oranıyla dünya birincisi olarak kaydedildi.

İleri Endoskopi İle Hayat Kurtarma Şansı

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, kongrede ileri endoskopi konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Cindoruk, gelişmiş endoskopik cihazların, erken teşhis ve tedavi konusunda önemli avantajlar sağladığını vurgulayarak özellikle pankreas kanseri gibi ciddi durumlarda hastaların hayatını kurtarma şansının arttığını belirtti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir