Hem HIV Hem de TB İçin Hızlı Test İcat Edildi

HIV ve TB olarak da bilinen tüberküloz, sıkça bir arada görülen enfeksiyonlardandır. Bu iki hastalık genellikle birbirleriyle ilişkilidir. HIV’in semptomlarından biri, hastaların tüberküloz gibi enfeksiyonlara yakalanma riskini artıran zayıflamış bir bağışıklık sistemidir. Aslında HIV ile enfekte olan nüfus, tüberküloza karşı en yüksek risk altındaki gruptur.

Tony Hu, “HIV hastalarının bağışıklık sistemleri oldukça zayıftır ve enfeksiyon durumunda bakterilere etkili bir şekilde karşı koyamazlar. Bu nedenle bu hastalara acil bir şekilde kan bazlı tüberküloz (TB) testleri uygulanması gereklidir. Tüberküloza yakalanan hastalar, ‘Neden tüberküloz oldum? Acaba HIV’in etkisi mi var?’ gibi endişeler taşıyorlar. Bu nedenle bu test, her iki patojeni de kapsayarak çok yönlü bir tespiti mümkün kılıyor.” şeklinde konuştu.

Genellikle tüberküloz (TB) testleri balgamdaki bakteri kültürü ile yapılır. Ancak bu süreç uzun zaman alır ve hastalar acil tedaviye ihtiyaç duyduklarında pratik olmayabilir. Balgam, tükürük ve mukusun bir karışımıdır ve bağışıklık tepkisinin bir ürünüdür. Bu nedenle bağışıklık sistemleri baskılanmış olan HIV’li hastalar için uygun bir seçenek değildir. Geliştirilen kan bazlı test, balgam gereksinimini ortadan kaldırarak HIV’li hastaların tüberküloz açısından test edilmesine olanak tanır. Bu test aynı zamanda sadece 200 mikrolitre kan kullanarak gerçekleştirilebilmektedir. Tony Hu, bu testlerin birleştirilmesi sayesinde “maliyetlerden ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Test, kandaki HIV ve tüberküloz (TB) antijenlerini hedef alarak, viral ve bakteriyel yükleri tespit etmek için kütle spektrometresi kullanıyor. Bu testin önemli bir özelliği, doktorlara tedavi gören bir hastadaki hem HIV hem de TB düzeylerini izleme imkânı tanımasıdır. Bu belirli bir tedavinin etkili olmaması durumunda hızlı bir müdahalenin mümkün olmasını sağlar.

Tony Hu, “Bu hastalıkları beraber tedavi etmek mümkün değil. İlk önce birini seçmek gerekiyor: HIV veya tüberküloz. Eğer önce HIV’i tedavi ederseniz, tüberküloz bakteri yükünü artırabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Bir hastalığın tedavisinin diğerinde yeniden ortaya çıkmasına neden olan duruma immün yeniden yapılanma inflamatuar sendromu veya IRIS adı verilir. Bu testin hızı, doktorların bunu daha erken tespit edip hastanın tedavi planını daha iyi hasta sonuçları için değiştirebileceği anlamına geliyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir