FDA Paneli Fenilefrin İçeren Dekonjestanın Etkisiz Olduğunu Açıkladı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Danışma Paneli, fenilefrin içeren ilaçların ağızdan alındığında plaseboya kıyasla daha iyi bir etki göstermediği sonucuna oybirliğiyle vardı. Bu sonuçlar, iki günlük yoğun bir tartışma sonrasında ortaya çıktı.

Geleneksel olarak fenilefrin, soğuk algınlığı veya alerjiden kaynaklanan burun tıkanıklığını azaltmak için bir çözüm olarak pazarlanmıştır. Bu ilacın burun pasajlarındaki kan damarlarının şişmesini azalttığı düşünülmektedir. Bununla beraber fenilefrinin oral formları sorgulanırken ilacı içeren burun spreyleri ve damlalarının hala etkili olduğuna inanılmaktadır.

Onlarca Yıllık Onayın Sorgulanması

Fenilefrinin etkinliği konusu ilk kez gündeme gelmiş değil. Florida Üniversitesi araştırmacıları, FDA’ın bu ilacın onayını 1972 yılında incelemeye başlamasına rağmen 2007 yılında endişelerini dile getirdiler. Ayrıca daha sonraki çalışmalar da fenilefrin içeren ürünlerin plasebolardan daha fazla fayda sağlamadığını gösterdi.

Stanford Medicine’dan Dr. Zara Patel, Yahoo Life’a yaptığı açıklamada, ilaçları test etme yöntemlerinin yıllar içinde büyük ölçüde geliştiğini ifade etti. Patel, “Bilim, yeni ve daha iyi verilere dayalı olarak daha bilinçli kararlar almamızı sağlayan bir evrim geçirme güzelliğine sahiptir” dedi.

Neden Etkisiz?

Uzmanlar, ilacın oral formunun hızlı metabolizmasını etkisizliğin ana nedeni olarak gösterdiler. Yutulan fenilefrinin kan dolaşımına karışan miktarının %1’den az olduğu için ilacın yeterince etkili olması zorlaşıyordu.

Plasebo Etkisi Mi Gerçek Fayda Mı?

Bazı tüketiciler, fenilefrinin sağladığı rahatlamaya inanıyorlar. Uzmanlar bunun plasebo etkisine veya çoklu semptom ilaçlarındaki diğer faydalı bileşenlerin varlığına bağlı olabileceğini düşünüyorlar. Dr. Patel’in belirttiği gibi bazıları fayda görseler de kullanıcıların çoğu herhangi bir rahatlama yaşamayabilir.

Reçetesiz Satılan Dekonjestanların Geleceği Ne Olacak?

FDA, panelin tavsiyelerine uygun hareket ederse oral fenilefrin bazlı ilaçlar aşamalı olarak kullanımdan kaldırılabilir. Ancak bu tür değişiklikler kademeli bir şekilde gerçekleşecektir.

Bu arada uzmanlar, kötüye kullanım potansiyeli nedeniyle eczane tezgahlarının arkasında bulunan psödoefedrin gibi alternatifler önermektedirler. Ayrıca topikal steroid spreyler, topikal antihistaminik spreyler ve hatta fenilefrin burun spreyleri dikkatli kullanıldığında tavsiye edilmektedir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir