Doktorlar Haricindeki Sağlık Profesyonellerine Nöbet Ücreti Yok

İcap nöbeti tutan personel, nöbet ücretlerini alabilmek için mahkemeye başvurmak zorunda kalıyor. Ne yazık ki, bu davaların sonuçlanması uzun zaman alabiliyor ve nöbet ücretleri, artan enflasyon nedeniyle dava süreci boyunca eriyip gidiyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, doktor harici sağlık çalışanlarının, saat 17.00’den sonra doğum, gastro, diyaliz gibi acil hizmetler için icap nöbetine çağrıldığını belirtti. Ancak mevcut yönetmeliklerin icap nöbetlerine ilişkin açıklamalarında yer alan eksiklikler nedeniyle bu çalışanlara hak ettikleri ödemelerin yapılmadığını ifade etti.

‘’Mevzuatta yapılacak düzenlemelerde, doktor dışındaki sağlık emekçilerinin icap nöbeti ücretini haklarıyla birlikte ve mahkeme yoluna başvurmadan net bir şekilde alabilecekleri bir kanunun hayata geçirilmesi gerekir. İcap nöbetlerinde saat sınırlamasının tavanının 150-200 saat olarak düzeltilmesi sorunu çözmez ve biz bu ibarenin şöyle düzeltilmesini istiyoruz: ‘120 saatin üzerinde icap nöbeti tutturulamaz’.” dedi.

İcap Nöbetleri Angarya Durumunda

İcap nöbet ücretlerinin düşük olmasına dikkat çeken SES Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, ücret düzeyinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Yalçınkaya; icap nöbetlerinin tavan saat sınırlamasıyla birlikte ücretlerinin de yetersiz olduğunu belirtti ve konuyla ilgili şunları söyledi:

“İcap uygulaması hem tavan saat sınırlaması hem de ödenen ücretin miktarıyla angarya bir duruma dönüşüyor. Bazı sağlık çalışanları, 130 saate kadar nöbet tutabiliyorlar. Aynı zamanda nöbet sonrası hemen bir diğer nöbete giren, 24 saat boyunca çalışan arkadaşlarımız da mevcut. Tüm bu sorunları çözebilmek adına kapsamlı bir düzenleme gerekmektedir.” şeklinde konuştu.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir