Batı Afrika’daki İlk Organ Nakli Senegal’de Gerçekleşti

Senegal’in başkenti Dakar’da bulunan Ouakam Askeri Hastanesi’nde gerçekleştirilen organ nakli operasyonları, Türk doktorların gözetiminde başarıyla tamamlandı. Yapılan operasyonlarda, üç hastaya canlı vericiden böbrek nakli gerçekleştirildi.

Senegal’e organ nakli gerçekleştirmek üzere gelen 11 kişilik ekibin lideri olarak görev yapan Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, AA muhabirine nakil sürecini detaylarıyla paylaştı.

Dr. Kahveci; devlet üniversiteleri, devlet ve özel hastanelerden doktor, hemşire ve organ nakli koordinatörlerinden oluşan seçkin bir heyetle Senegal’e geldiklerini ifade etti.

Organ nakli alanındaki ilk adımın atılmasının, Senegal’e 2017 yılında düzenledikleri bir çalışma ziyaretine dayandığını belirten Kahveci; o ziyaret sırasında Senegal’de organ nakli faaliyetlerinin başlatılmasına olanak sağlayan bir mutabakat zaptının imzalandığını hatırlattı.

Kahveci, 2017 yılından bu yana Senegal’deki farklı branşlardaki meslektaşlarına Türkiye’de çeşitli düzeylerde eğitimler verdiklerini belirterek, Senegal Sağlık Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri müzakereler sonucunda, organ nakli programının bu yıl içinde başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Bu çerçevede canlı vericiden gerçekleştirilen böbrek naklinde toplamda 3 hastaya nakil yapıldığını paylaşan Kahveci, ilk hasta için vericinin eş olduğunu, diğer hastaların ise kardeş olduklarını ifade etti.

Sonraki Hedef Karaciğer Nakli

Kahveci, Batı Afrika’da ilk kez gerçekleşen organ nakli haberi sonrasında olumlu tepkiler aldıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

Senegal’deki ilk organ nakilleri gerçekleştikten sonra, bölge ülkelerindeki meslektaşlarımız hem Senegalli meslektaşlarını hem de bizleri aramaya başladı. Kendileri de organ nakli konusunda aksiyon almak ve iş birliği yapmak istediklerini iletti. Organ, doku ve hücre nakillerinde sürdürülebilirlik büyük bir önem taşıyor. Başlamak önemli bir adımdır ancak devam etmek, güçlendirmek ve çeşitlendirmek son derece kritiktir. Bundan sonra gelecek vakaları online toplantılarda tartışacak ve belirlenen takvimlere göre farklı ekiplerle; özel sektörden, üniversitelerden ve kamudan meslektaşlarımızla tekrar buraya geleceğiz. Bir sonraki aşamada, karaciğer nakli programının başlaması için de destek sağlayacağız.

“Ameliyatları Senegalli Doktorlar Yaptı, Biz Destek Olduk”

Florence Nightingale Hastanesi Böbrek Nakli Programı Direktörü Prof. Dr. Barış Akin, Senegalli iki cerraha altı aylık süre boyunca eğitim verdiklerini ve bu cerrahların böbrek nakli alanında birçok çalışmaya katıldıklarını ifade etti.

Akin, Senegal’in bulunduğu bölgede önemli fırsatlara sahip bir ülke olduğuna vurgu yaparak, başlattıkları iş birliğinin uzun vadede başarılı bir şekilde devam edeceğine olan inancını ifade etti.

Operasyonlar sonrasında hem hastaların hem de canlı vericilerin son derece sağlıklı olduğuna vurgu yapan Akin, gerçekleştirilen nakillerin sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirtti.

Akin, “Ameliyatları Senegalli meslektaşlarımız yaptı, biz sadece onlara destek olduk. Bir süre daha yardımımızı sürdüreceğiz ancak Senegal’de gerçekleştirilen bu nakiller önemli bir başlangıç ve bu tamamen onların başarısı. Meslektaşlarım, çevre ülkelerden birçok tebrik telefonu aldıklarını paylaşıyor. Bu, gösteriyor ki belki burada küçük bir kıvılcım çaktık ama bu kıvılcım Afrika’da pek çok ülkeye yayılacak.” şeklinde konuştu.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir