Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dilin algılayabileceği altıncı temel tat duyusunu keşfettiler. Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, amonyum klorür adlı kimyasal bileşiğin tat alma mekanizmalarını etkilediği ortaya çıktı.
Amonyum klorür, genellikle tuzlu meyankökünde bulunan bir aroma örneğidir ve Skandinavya, Hollanda ve Kuzey Almanya’da popüler bir şekerleme katkı maddesidir. Bu kimyasal bileşiğin tatlı ürünlerde aynı anda acı, tuzlu ve ekşi hissettirmesi, tat dünyasına yeni bir boyut ekliyor.
Araştırmacılar, dilin bu altıncı tada tepki verdiğini uzun zamandır biliyorlardı ancak şimdi bu tat algısını sağlayan reseptörleri belirleyebildiler. OTOP1 adlı bir proteinin, asidik özellikleri algılayabildiği gibi amonyum klorürü de algıladığı keşfedildi.
Güney Kaliforniya Üniversitesi Biyoloji Bilimleri Profesörü Emily R. Liman, “Amonyum bir dereceye kadar toksiktir, bu nedenle onu tespit etmek için tat alma mekanizmaları geliştirmiş olmamız mantıklı.” açıklamasında bulundu. Ancak yeni bir tadın resmi statü kazanması, umaminin keşfinden onlarca yıl sonra olduğu gibi kolay olmayabilir.
İlgili Haberler
Sahte Diş Hekimi Şoku: Hastayı Dişsiz Bıraktılar
Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’nde Açılacak Olan Yoğun Bakımda Yetersiz Koşullar Dikkat Çekiyor
Doğumda Unutulan Gazlı Bezi 2 Yıl Sonra Ortaya Çıktı
Melanin Üretimini Düzenleyen 135 Yeni Gen Keşfedildi
Türkiye’de 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası Kutlamaları
Elma Pürelerindeki Kurşun Tehlikesi: Türkiye’yi de Kapsayan Yeni Yasal Düzenleme Yolda
Yorumunu Yaz