Araştırmacılar Altıncı Temel Tat Duyusunu Keşfettiler

Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dilin algılayabileceği altıncı temel tat duyusunu keşfettiler. Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, amonyum klorür adlı kimyasal bileşiğin tat alma mekanizmalarını etkilediği ortaya çıktı.

Amonyum klorür, genellikle tuzlu meyankökünde bulunan bir aroma örneğidir ve Skandinavya, Hollanda ve Kuzey Almanya’da popüler bir şekerleme katkı maddesidir. Bu kimyasal bileşiğin tatlı ürünlerde aynı anda acı, tuzlu ve ekşi hissettirmesi, tat dünyasına yeni bir boyut ekliyor.

Araştırmacılar, dilin bu altıncı tada tepki verdiğini uzun zamandır biliyorlardı ancak şimdi bu tat algısını sağlayan reseptörleri belirleyebildiler. OTOP1 adlı bir proteinin, asidik özellikleri algılayabildiği gibi amonyum klorürü de algıladığı keşfedildi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi Biyoloji Bilimleri Profesörü Emily R. Liman, “Amonyum bir dereceye kadar toksiktir, bu nedenle onu tespit etmek için tat alma mekanizmaları geliştirmiş olmamız mantıklı.” açıklamasında bulundu. Ancak yeni bir tadın resmi statü kazanması, umaminin keşfinden onlarca yıl sonra olduğu gibi kolay olmayabilir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir