Uyku Sorunu

Uyku Sorunu Yaşayan Çocuklar İçin Ailelere Uyarı! Bunlardan Uzak Tutun

Çocuklarda baş ağrısı konusunda uyarılarda bulunan Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serdal Güngör, günümüzde özellikle yoğun ekran maruziyeti sonucu çocukların 8 saatten daha az gece uykusu uyumaları sonucunda uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi kısır döngülerin yaşandığına dikkati çekti.

Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Serdal Güngör çocuklarda rastlanılan baş ağrıları ve sebeplerine değinerek baş ağrısının her yaştaki çocuğu etkileyebilecek ve oldukça sık görülen bir sorun olduğunu belirtti. Okul çağındaki çocukların üçte birinde, ergenlik dönemindeki ise neredeyse yarısında baş ağrısı tespit edildiğine dikkati çekerek acil başvurularının en sık nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Özellikle küçük çocukların yanıtları ağrı niteliğini ya da ağrı süresini tanımlamada zaman zaman yetersiz kalabildiğini belirten Güngör, ağrının başlangıç zamanı, önceden benzer atakların varlığı, ilk şiddetli ağrı olup olmadığı, öncü bulguların varlığı, ağrının yeri, zonklayıcı, baskıcı ya da başka bir nitelikte olup olmadığı, eşlik eden bulantı, kusma gibi tanımlayıcı özelliklerinin sorgulanması gerektiğini ifade etti.

Uyku Sorunu

Kronik baş ağrılarının en önemli ve en sık nedeninin migren olduğunu hatırlatan uzman isim migrenli çocukların yüzde 20’sinin ilk atağını beş yaştan önce geçirdiklerini migren yaygınlığının ise okul çağındaki çocuklarda yüzde 7,7-17,8 gibi oranlarda olduğunu hatırlattı.

Televizyon, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi elektronik aletlere fazla maruz kalan çocukların uyku bozukluğu ve baş ağrısı yaşadığına dikkat çeken Güngör bu konuda aileleri de uyarmaktan geri kalmadı.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir