Yeni Araştırma Sonuçları Diyet İçecek Tüketimi ile Otizm Arasında İlişki Olduğunu Ortaya Koyuyor

Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nin yürüttüğü yeni bir araştırma, hamilelik ve emzirme döneminde diyet içecek tüketimi ile erkek çocuklarda otizm arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu gösterdi.

The Hill gazetesinin aktardığı habere göre otizm spektrum bozukluğu olan 235 ve bu bozukluğa sahip olmayan 131 çocuğun ebeveynleri üzerinde gerçekleştirilen çalışma, dikkat çekici sonuçlara ulaştı.

Araştırma, hamilelik ve emzirme döneminde günde en az bir diyet içecek veya eşdeğer miktarda yapay tatlandırıcı tüketen annelerin erkek çocuklarının otizm riskinin normal çocuklara göre üç kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Özellikle “aspartam” içeren tatlandırıcıların otizmle ilişkisinin daha geniş bir örneklem grubuyla teyit edilmesi gerektiği vurgulandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün aspartamı “muhtemel kanserojen” olarak sınıflandırmasına rağmen, günlük alım miktarlarının aşılmadığı sürece kullanımının güvenli olduğunu belirttiği anımsatıldı. Ancak araştırmacılar aspartam içeren ürünlerin özellikle hamilelik döneminde kullanımının dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Araştırma, kız çocuklarıyla otizm arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığını, bu nedenle odak noktasının erkek çocuklarda olduğunu belirtti. “Nutrients” dergisinde yayımlanan bu önemli bulgular, hamilelikte diyet içecek tüketiminin çocukların nörogelişiminde potansiyel etkileri olduğunu gösteriyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir