Türk Neonatoloji Derneği: “Her Yıl 15 Milyon Bebek Zamanından Önce Doğuyor”

17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla yapılan açıklamada Prof. Dr. Koç, prematüre bebeklerin özellikle 32 haftanın altında veya 1500 gramın altında doğmalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Türkiye’de yıllık prematüre doğum sayısının yaklaşık 133 bin olduğunu ifade eden Koç, prematüre bebeklerin özel yoğun bakım ünitelerinde hassas bir bakıma ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Prof. Dr. Koç, Türkiye’de son 10-15 yılda yenidoğan alanında önemli gelişmeler yaşandığını ancak neonatoloji uzmanı ve hemşire eksikliği olduğunu belirterek, “Ülkemizin sağlık politikaları açısından neonatoloji uzman sayısının artırılması önemlidir.” dedi.

Risk Faktörleri ve Uzman Takibi

Prof. Dr. Koç, prematüre doğumun en sık nedenlerinden birinin enfeksiyon olduğunu belirtirken, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar ve su kesesinin erken açılması gibi durumların erken doğuma yol açabileceğine dikkat çekti. Astım, diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları ile tansiyon gibi rahatsızlıkların da prematüre doğuma neden olabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Koç, erken doğan bebeklerin uzman neonatologlar tarafından takip edilmesinin önemine vurgu yaparak, ailelere gebelik takiplerini düzenli yapmaları ve uzmanlık alanına sahip hastanelerde doğum yapmaları konusunda önerilerde bulundu. Prematüre bebeklerin küçük ama güçlü olduğunu belirten Koç, bu bebeklerin uzun dönemde multidisipliner bir yaklaşımla takip edilmesi gerektiğini ifade etti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir