Novo Nordisk Obezite İlacı Wegovy İle Avrupa’nın En Değerli Şirketi Haline Geldi

Wegovy, obezite tedavisinde kullanılan ve haftada bir kez enjekte edilerek iştahı azaltan ve kilo vermeye yardımcı olan bir ilaç olarak öne çıkıyor. Ayrıca geçen ay yapılan bir araştırma, Wegovy’nin felç veya kalp krizi riskini azalttığını gösterdi. Fakat felç ve kalp krizi riski için elde edilen sonuçların daha fazla incelenmesi gerekiyor. 

Bu popüler ilaç, İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) ve özel sektörde kullanımda bulunuyor. Wegovy’nin benzer etkilere sahip olan diyabet ilacı Ozempic ile birlikte “mucizevi” olarak tanımlanıyor.  

İngiltere’deki obezite sorununun önemli bir sağlık sorunu haline geldiği bir dönemde, Novo Nordisk’in Wegovy ile elde ettiği başarı dikkat çekiyor. Ancak küresel tedarik sorunları nedeniyle ilacın İngiltere’ye yapılan teslimatları sınırlı kalmış durumda ve üretimin artırılması üzerinde çalışılıyor. 

Hargreaves Lansdown’un baş hisse senedi analisti Sophie Lund-Yates, Novo Nordisk’in beklenmedik bir şekilde popüler kültürde yer edindiğini ve ilacın doğru kullanımının önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca obezite tedavisinde ilaçların tek başına yeterli olmadığını ve sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin önemli olduğunu hatırlatıyor. 

OECD verilerine göre İngiltere’de obezite sorunu yaşayan her üç yetişkinden biri, Avrupa’daki en yüksek oranı temsil ediyor. Türkiye’de ise obezite oranının düşüş gösterdiği gözlemleniyor; 2022’de obez insan sayısı yüzde 0,9 azalarak 15 yaş üstü nüfus içindeki oranı yüzde 20,2’ye geriledi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir