Kuduzla Mücadelede Başarı Oranı Oldukça Yüksek

Araştırma odaklı ilaç şirketi Boehringer Ingelheim, sağlık alanında çığır açan tedaviler geliştirerek insanların ve hayvanların sağlığını koruma misyonuna odaklanırken aynı zamanda önemli hastalıklara karşı toplumu bilinçlendirme konusuna da büyük önem veriyor.

Boehringer Ingelheim Hayvan Sağlığı Birimi, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü vesilesiyle dünyada her 9 dakikada bir can alan kuduz hastalığı hakkında önemli bilgileri paylaştı.

250 Bin Riskli Temas

Türkiye’de yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas bildiriliyor.

Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen ve hayvandan insana kolayca bulaşabilen “Zoonoz Viral” bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuduz hastalığını her yıl yaklaşık 59.000 kişinin hayatına mal olmasıyla dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olarak kabul ediyor.

Kuduz hastalığı tüm dünyada günde 160 kişinin ve her 9 dakikada 1 kişinin yaşamını yitirmesine neden oluyor. Tüm dünyada 5,5 milyar insan her gün kuduz riskiyle karşı karşıya kalıyor ve hayatını kaybedenlerin yüzde 40’ını çocuklar oluşturuyor.

Türkiye’de, yılda yaklaşık 250.000 kuduz riskli temas bildirimi yapılıyor ve yılda ortalama 1-2 kuduz vakası görülüyor. İnsanlardaki kuduz vakalarının hemen tümü köpek ısırıklarından kaynaklanıyor; bu nedenle köpekleri aşılamak, insanlarda kuduzu ortadan kaldırmanın en etkin yolu olarak büyük bir önem taşıyor. Kuduzun tedavisi mümkün olmakla birlikte doğru aşılama ve bilinçlendirme programları ile tamamen önlenebilir olması, hastalıkla mücadelede umut kaynağıdır. Aşı, hem hayvanları korurken hem de hastalığın insanlara taşınmasını engeller. Ayrıca virüse maruz kalmış insanlara hızlı bir müdahalede aşının rolü hayati önem taşır.

Boehringer Ingelheim Türkiye Lider

Boehringer Ingelheim Türkiye, kuduz hastalığına karşı ürettiği bir dizi aşıyla kuduzu önleme alanında küresel bir lider konumunda. Şirket, kuduz konusunda farkındalık yaratmak için veteriner hekimler, sivil toplum kuruluşları ve hayvan yetiştiricileri dahil tüm toplumu bilinçlendirmek için sürdürülebilir bir çaba göstermektedir.

Kuduz hastalığı belirtileri ortaya çıktığında hem hayvanlar hem de insanlar için öldürücü olabilir. Bu nedenle zaman oldukça kritik hale gelir. Uzmanlar, enfekte bir hayvana temas edildiğinde yaranın bol su ve sabunla yaklaşık 15 dakika yıkanmasını ve ardından %70 alkol/etanol, tentür veya iyot gibi virüsidal tedavinin uygulanmasını öneriyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir