Her Gün Tüketiyoruz Ama Aslında Çok Sakıncalı! Sinsice Kemik Erimesini Tetikliyor

Dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biri olan kahve, vücutta enerji artışına neden olduğundan çoğu insanın her gün tükettiği bir içecektir. Hatta bazen günde birkaç kez bile tüketilen kahve, çoğu insan için bağımlılık haline gelmiş bir üründür. Dünyanın hemen her yerinde kahve tüketimi artarken, aslında bazı ek rahatsızlıklara da sebebiyet verebiliyor.

Herkesin şüphesiz tüketmeyi sevdiği kahve, vücuttaki enerjiyi tetiklediğinden birçok insan için sabah rutinine alınmış bir içecek. Ancak aynı zamanda sessizce kemik erimesi gibi hastalıkları da tetikliyor. Enerji verdiği kadar fazla tüketimi ya da yanlış tüketimi vücuda zarar veren kahve, kadınların daha eğilimli olduğu osteoporoz riskini de artırıyor.

Osteoporoz Nedir?

Kemik erimesi ismiyle de bilinen osteoporoz, kemiğin içinde bulunan mineral matrixin ve protein içeriğinin kaybolması nedeniyle kırık riskini artırıyor. Toplumda yaygın bir kemik hastalığı olan osteoporoz, özellikle 50 yaş üzerindeki her 3 kadından ve her 5 erkekten 1’inde görülüyor. Kadınlarda daha yaygın görülen osteoporoz hastalığında 4 ana faktör bulunuyor. Bu faktörler ise hastanın genetik geçmişine, hormonal durumuna, çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıkları olarak öne çıkıyor. Kemik sağlığında da sağlıklı bir şekilde beslenmek, yine en iyi önleme şekli olarak belirtiliyor. Sessiz kemik hastalığı olarak da bilinen osteoporoz, kemiklerde kırık oluşmadan genellikle belirti göstermiyor. Bu yüzden de aslında son derece önemli ve sinsi ilerleyen bir hastalık olarak anılıyor.

Osteoporoz Duruş Bozukluğu Olarak Kendini Gösterebilir!

Kendini duruş bozukluğu olarak da belirti gösteren osteoporoz, kırıklarla da tespit edilebilmektedir. Komik ölçümü ile yapılan teşhis yöntemlerinde, kemiğin içerisindeki yoğunluğun ölçümü yapılıyor. Bu yoğunluğun ölçümünden çıkan sonuçlara göre de kemik erimesi derecelendiriliyor. Belli sınırın altındaki değerler, kişinin yaş ortalaması ve standart sapması kontrol edilerek hesaplanacak. Kemik ölçümü, çoğu zaman risk analizi ile birlikte yapılmaktadır. Kemik erimesi açısından riskli kişilerin ve ileriki yaşlarda olanların hepsine kemik erimesi testi yapılması gereklidir.

Bu Yiyecekler Kemik Erimesini Tetikliyor!

Kemik erimesinde ilaç tedavisi adeta bir yapı taşı olurken, kemiklere mineral desteği sağlanarak kemik yıkımı yavaşlatılır. İlaçlarla kemik yıkımının azaltılması amaçlanırken, kahve gibi çeşitli içeceklerin tüketilmesinin, kemik erimesini tetiklediği birçok kez uzmanlar tarafından da vurgulanmıştır. Peki kemik erinmesinden korunmak için tüketmekten kaçınılması gereken besinler hangileridir?

Yoğun alkol kullanımı, yoğun kahve tüketimi, yoğun sigara kullanım, çeşitli tütün ve nargileler, çeşitli alkol ya da tein ve kafein içeren içecekler, kemik erimesini tetikleyen ürünler arasında yer alıyor. Özellikle yapılan araştırmalarda yer alan ibarelere göre günde 3 fincan ve daha fazla kahve tüketimi kemik erimesi riskini artırıyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir