DSÖ: Kış Öncesi COVID-19 Vakalarında Endişe Verici Artış

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, haftalık basın toplantısında küresel sağlık durumu hakkında şu değerlendirmeleri yaptı: “Kuzey yarım kürede kış mevsimi öncesinde COVID-19 vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Orta Doğu ve Asya’da ölümler artarken, Avrupa’da yoğun bakıma başvurular ve hastaneye yatışlar artıyor.”

Ghebreyesus, DSÖ’nün elde ettiği verilerin sınırlı olduğuna dikkat çekerek, sadece 43 ülkenin ölüm verilerini ve 20 ülkenin hastaneye yatışlarla ilgili bilgileri DSÖ ile paylaştığını vurguladı.

DSÖ Genel Direktörü, küresel düzeyde baskın bir COVID-19 varyantının olmadığını belirtti, ancak “Eris” adı verilen EG.5 varyantının artış gösterdiğini açıkladı. Ayrıca, COVID-19’un BA.2.86 varyantının 11 ülkede tespit edildiğini söyledi ve DSÖ’nün bu varyantın bulaşıcılığını ve etkilerini yakından izlediğini ifade etti.

Ghebreyesus, DSÖ’nün en büyük endişelerinden birinin, COVID-19 aşısı yaptıran risk altındaki kişilerin sayısının düşük olması olduğunu dile getirdi ve risk altındaki kişilere ek doz aşı yapılması gerektiğini vurguladı.

DSÖ Genel Direktörü ayrıca Sudan’daki insani durum hakkında da bilgi verdi. Sudan’da devam eden çatışmaların sağlık hizmetlerini olumsuz etkilediğini belirterek, halkın yüzde 65’inin sağlık hizmetlerine ulaşamadığını ve çatışma bölgelerindeki sağlık merkezlerinin yüzde 70’inin faal olmadığını söyledi. Ayrıca Sudan’daki sağlık merkezlerine yönelik saldırıların arttığını ve DSÖ’nün bu saldırıları kınadığını açıkladı.

Son olarak, DSÖ Genel Direktörü Bangladeş’te şiddetli bir dang humması salgınının yaşandığını ve Nijerya’da da difteri salgınına dikkat çekti. Bangladeş’te nisanda başlayan dang humması salgınında 135 binden fazla vaka ve 650 ölüm bildirilirken, Nijerya’da 17 eyalette 9 binden fazla şüpheli difteri vakası rapor edildi ve 307 kişi hayatını kaybetti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir