Dermatolojide Çığır Açan Gelişme: İnsan Derisinin Benzeri Yapay Bir Model Üretildi

Yanık gibi ciddi hasarların tedavisinde genellikle hasar görmemiş bir bölgeden alınan deri nakilleri kullanılıyor. Ancak bu yöntem, sıkça geçici veya hoş olmayan yara izleri bırakabiliyor. 

Deri nakilleri, ABD’de oldukça sık gerçekleştirilen cerrahi işlemlerden biri olarak öne çıkıyor ve her yıl yaklaşık olarak 160 bin operasyon gerçekleştiriliyor. Ancak bu operasyonların, bazı ciddi dezavantajları bulunuyor. Bu dezavantajlar, sağlıklı doku kaynağının sınırlı olması, yüksek maliyetler ve hoş olmayan yara izleri olarak sıralanabilir. 

Farelerde ve domuzlarda başarılı bir şekilde test edilen biyobaskılı deri, insan derisi hücreleri kullanılarak 3D yazıcı benzeri bir cihazla üretildi. Bu özel yazıcı, insan derisini mürekkep olarak kullanarak, yeni kan damarları oluşturan ve cildin yeniden yapılanmasına yardımcı olan bir cilt üretmeyi başardı. 

Wake Forest Üniversitesi araştırmacıları, insan derisinin biyolojik yapısını taklit eden bir cilt geliştirmek için laboratuvar ortamında altı farklı türde insan derisi hücresini kullanarak önemli bir adım attılar. Bu inovasyon, organ dokusu gibi biyolojik materyalleri basmak için özel tasarlanmış mürekkep içeren özel şişeler kullanılarak gerçekleştirildi. 

Bu özel mürekkep, daha sonra sağlıklı insan derisi dokusunu taklit eden üç katmanlı, yaklaşık üç santimetrelik bir cilt parçası oluşturmak için kullanıldı. Araştırmacılar, bu üç katmanın bir araya geldiğinde gerçek bir deri oluşturduğunu belirtti.

 

Araştırmacılar, geliştirdikleri biyobaskılı derileri dört farklı fare üzerinde test etti ve iyileşme sürecini gözlemlemek amacıyla üç hafta boyunca haftalık olarak fotoğraflarını çekti. Yapılan testlerin sonuçları oldukça umut vericiydi; 14. günün sonunda biyobaskılı deri ile kaplanan farelerin yaraları tamamen iyileşmişti.

Farelerde olduğu gibi, bazı domuzlarda da bu yapay deri ürünü test edildi. İyileşme süreçleri 28 gün boyunca düzenli olarak, haftada iki kez kontrol edildi.

Yapılan gözlemler sonucunda, tüm domuzların yaralarının 28. günün sonunda tamamen iyileştiği görüldü. Wake Forest Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Atala, şunları ifade etti: “Kapsamlı cilt iyileşmesi, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen önemli bir klinik sorundur ve sınırlı tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu sonuçlar, biyomühendislik ile tam kalınlıkta insan derisi oluşturmanın mümkün olduğunu ve daha hızlı iyileşmeyi ve daha doğal görünümlü sonuçları desteklediğini gösteriyor.”


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir